Η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη

Με το διεθνούς φήμης, υψηλού κύρους Friedrich Wilhelm Bessel Research Award του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt βραβεύτηκε η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε επίσημη τελετή στο Bamberg της Γερμανίας στις 28 με 31 Μαρτίου 2019.

«Είναι πολύ σημαντική αναγνώριση από το εξωτερικό, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα και η βράβευσή μου με χαροποίησε ιδιαίτερα», αναφέρει στην «Π» η ερευνήτρια.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε επιστήμονες εκτός Γερμανίας, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό τους έργο και αναμένεται ότι θα έχουν σημαντική επιρροή στον επιστημονικό τους χώρο, πέραν του συγκεκριμένου πεδίου έρευνάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο έξι Έλληνες ερευνητές έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό, όλοι από την Κρήτη, και μάλιστα πέντε εξ αυτών είναι ερευνητές ή συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ του ΙΤΕ! Μεταξύ των διακριθέντων είναι και ο σημερινός πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Οι βραβευθέντες τιμώνται για την εξαιρετική και διαρκή προσφορά τους στην έρευνα. Επιπλέον, προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία στα πλαίσια συνεργατικού έργου με γερμανικό ίδρυμα, για διάστημα μέχρι και ένα έτος. Το ίδρυμα Humboldt χορηγεί περίπου 20 βραβεία Friedrich Wilhelm Bessel ανά έτος.

Η δρ. Ποϊράζη τιμήθηκε για την έρευνά της αναφορικά με τη λειτουργία των  δενδριτών σε διαδικασίες μνήμης και μάθησης, την οποία διεξάγει με τη χρήση υπολογιστικών και θεωρητικών μεθόδων. Το συγκεκριμένο βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία της δρ. Ποϊράζη  με τον Prof. Dr. Matthew E. Larkum, στο Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη θα τη βοηθήσει να αποκτήσει εμπειρία στη διεξαγωγή και επίβλεψη πειραματικών έργων στο εργαστήριο του Prof. Dr. Larkum.  Στη Γερμανία θα βρίσκεται για τρία καλοκαίρια, αφού θα συνεχίσει, παράλληλα, την ερευνητική της δραστηριότητα στο ΙΤΕ.