Είναι τελικά το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό;

Το αλκοόλ – και συγκεκριμένα η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά – μεταβολίζεται σε ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2020 η κατάχρηση αλκοόλ ήταν «ένοχη» για περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως (4,1% επί του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου).

Το «δημοφιλές» κόκκινο κρασί

Παρότι τα αλκοολούχα ποτά εντάσσονται στην ομάδα 1 των καρκινογόνων παραγόντων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί η καρκινογόνος επίδρασή τους στους ανθρώπους, αποτελεί συχνή και κοινή αντίληψη ότι δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ ίδια. Ιδίως το κόκκινο κρασί θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή και η κατανάλωσή του αυξάνεται παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη «δημοφιλία» του ίσως πηγάζει από τη διαδεδομένη άποψη ότι τα υψηλά ποσοστά ρεσβερατρόλης – ενός αντιοξειδωτικού με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – που περιέχει έχουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.

Η πρώτη του είδους της μετα-ανάλυση

Τώρα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση μελετών – την πρώτη του είδους της – προκειμένου να βρουν πού βρίσκεται η αλήθεια στη μεγάλη και συχνά αντικρουόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τη σύνδεση του κόκκινου αλλά και του λευκού κρασιού με τον καρκίνο. «Επιχειρώντας να κατανοήσουμε καλύτερα την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης κρασιού στον κίνδυνο καρκίνου διεξαγάγαμε μια ενδελεχή μετα-ανάλυση με κύριο στόχο να ανακαλύψουμε αν το κόκκινο κρασί αποτελεί πράγματι μια υγιεινότερη επιλογή σε σύγκριση με το λευκό» ανέφερε η Γιουνγκούνγκ Τσο, κύρια συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Δερματολογίας στο Μπράουν και προσέθεσε: «Η ανάλυσή μας περιέλαβε τις περισσότερες δυνατές δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες εξερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού και του κινδύνου για καρκίνο».

Δεν μειώνει το κόκκινο κρασί τον κίνδυνο καρκίνου

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν 42 μελέτες παρατήρησης που περιελάμβαναν περί τους 96.000 συμμετέχοντες. Όπως είδαν, δεν προέκυψε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού, ανεξαρτήτως του τύπου κρασιού. Την ίδια στιγμή όμως, από την ανάλυση δεν προέκυψαν ούτε σαφείς ενδείξεις σχετικά με το ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Λευκό κρασί και καρκίνος του δέρματος

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι όταν η ανάλυση επικεντρώθηκε σε μελέτες που παρακολουθούσαν τους εθελοντές σε μάκρος χρόνου, η κατανάλωση λευκού κρασιού φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος της τάξεως του 22% σε σύγκριση με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. «Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσής μας δεν εντόπισαν κάποια σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο καρκίνου μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού. Ωστόσο παρατηρήσαμε μια διαφορά μεταξύ των δύο ειδών κρασιού σε ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Όπως είδαμε, η κατανάλωση λευκού κρασιού, αλλά όχι κόκκινου, συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος» σημείωσε η δρ Τσο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι λόγοι για αυτή τη σύνδεση δεν είναι γνωστοί. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρασιού πιθανώς συνδέεται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως το solarium αλλά και η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού. Ωστόσο παραμένει ασαφές γιατί μόνο το λευκό κρασί και όχι το κόκκινο φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στο λευκό κρασί

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μετα-ανάλυσης ήταν ότι κατεγράφη ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του κινδύνου συνολικά για καρκίνο μόνο στις γυναίκες. Κατά τους ειδικούς του Μπράουν, το εύρημα αυτό μαρτυρεί την ανάγκη περαιτέρω μελετών σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στο λευκό κρασί.

Όπως κατέληξαν οι ερευνητές, η νέα μετα-ανάλυση θέτει υπό αμφισβήτηση την κρατούσα άποψη ότι το κόκκινο κρασί είναι γενικώς πιο υγιεινό από το λευκό και υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω μελετών σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, ιδιαιτέρως στις γυναίκες.

Πηγή: tovima.gr