Εγκεφαλικό εμφύτευμα δίνει φωνή σε ασθενή που δεν μπορεί να μιλήσει

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που μπορεί να μεταφράσει τις σκέψεις ενός ατόμου σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο επιτρέποντας σε άτομα που αδυνατούν να μιλήσουν να επικοινωνούν ξανά ενώ παράλληλα κινεζική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων πιο προηγμένη από την εταιρεία Neuralink του Ελον Μασκ.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλι ανέπτυξαν ένα σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που ελπίζουν ότι θα δώσει φωνή σε όσους δεν μπορούν να μιλήσουν.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε μια 47χρονη γυναίκα με τετραπληγία που δεν μπορούσε να μιλήσει για 18 χρόνια μετά από εγκεφαλικό. Οι γιατροί το εμφύτευσαν στον εγκέφαλό της κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής.

«Μετατρέπει την πρόθεσή της να μιλήσει σε ρέουσες προτάσεις» λένε οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της δοκιμής στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί συσκευές διεπαφής-εγκεφάλου με στόχο την επαναφορά ομιλίας σε ασθενείς αλλά μέχρι τώρα αυτά τα συστήματα εμφανίζουν μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ των σκέψεων των προτάσεων και της ηλεκτρονικής λεκτικής έκφρασης. Τέτοιες καθυστερήσεις μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ροή της συνομιλίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε κακή επικοινωνία και απογοήτευση

Αυτή είναι «μια αρκετά μεγάλη πρόοδος στον τομέα μας», δήλωσε για το νέο σύστημα ο Τζόναθαν Μπρούμπεργκ ερευνητής στο Speech and Applied Neuroscience Lab στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Μια ομάδα στην Καλιφόρνια κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια ενώ εκείνη έλεγε προτάσεις σιωπηλά στον εγκέφαλό της. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα συνθεσάιζερ που κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας διαθέσιμα δείγματα της φωνή της πριν από τον τραυματισμό της για να δημιουργήσουν έναν ήχο ομιλίας που θα μοιάζει με τον δικό της ήχο και στη συνέχεια εκπαίδευσαν ένα μοντέλο AI που μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε ήχους.

Η μάχη των εμφυτευμάτων

Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Εγκεφαλικής Έρευνας (CIBR) στην Κίνα και η κινεζικής κρατική εταιρεία NeuCyber NeuroTech συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη τεχνολογίας για εγκεφαλικά εμφυτεύματα τα όποια όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους είναι πιο προηγμένα από αυτά της Neuralink, της εταιρείας νευροτεχνολογίας του Ελον Μασκ που δοκιμάζονται με επιτυχή μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε τετραπληγικούς ασθενείς επιτρέποντας τους να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές για να επικοινωνήσουν ή να ψυχαγωγηθούν.

Το Beinao No.1, ένα ημι-επεμβατικό ασύρματο εμφύτευμα εγκεφάλου που τοποθετήθηκε σε τρεις ασθενείς τον περασμένο μήνα ενώ περιμένουν να το λάβουν άλλοι 10 ασθενείς μέχρι το τέλος τους έτους. Στόχος των ερευνητών είναι να λάβουν άδεια για να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή που θα λάβουν μέρος 50 ασθενείς.

Η αμερικανική εταιρεία BCI Synchron, της οποίας οι επενδυτές περιλαμβάνουν τους δισεκατομμυριούχους Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς, είναι σήμερα ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους με 10 ασθενείς, έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερις στην Αυστραλία. Η Neuralink του Musk έχει αυτήν τη στιγμή τρία άτομα το εμφύτευμα της το οποίο όμως κρίνεται ως το πιο επαναστατικό αφού είναι ασύρματο ενώ ασύρματη τεχνολογία ακολουθεί και το κινεζικό εμφύτευμα.

Πηγή: naftemporiki.gr