Υπάρχουν περιπτώσεις που η επιστήμη καταφέρνει να ξεπερνά ακόμα και τα όρια της φύσης!
Στο Εργαστήριο Μη Γραμμικής Λιθογραφίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με επικεφαλής την Δρ. Μαρία Φαρσάρη, συντελούνται επιστημονικά θαύματα.
Μάλιστα, η ερευνήτρια του ΙΤΕ κλήθηκε να παρουσιάσει τη δουλειά της ως μία από τους κύριους ομιλητές στο συνέδριο Photonics West, το μεγαλύτερο συνέδριο φωτονικής στον κόσμο, με 25.000 συμμετέχοντες.
Συνήθως, διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο, φέτος, λόγω της πανδημίας, θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο διαδικτυακά.
Αποτελείται από τρία υποσυνέδρια LASE, BiOS και OPTO, και καθένα από αυτά από δεκάδες υπο-υπο-συνέδρια, όπου οι ομιλίες γίνονται ταυτόχρονα.
Η Δρ.Μαρία Φαρσάρη θα είναι κύρια ομιλήτρια στο LASE, ενώ ένας από τους άλλους κύριους ομιλητές θα είναι ο Gerard Mourou, Γάλλος επιστήμονας και πρωτοπόρος στον τομέα των ηλεκτρολόγων μηχανικών και λέιζερ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 2018, μαζί με την Ντόνα Στρίκλαντ, για τις καινοτόμες εφευρέσεις τους στον τομέα της φυσικής των λέιζερ.
Τρισδιάστατη νανο-εκτύπωση
H ομιλία της Δρ. Μαρίας Φαρσάρη εντάσσεται στην κατηγορία Hot Topics, όπου περιλαμβάνονται τα θέματα που οι διοργανωτές θεωρούν ότι έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Έχει τίτλο “3D nanoprinting”, τρισδιάστατη νανο-εκτύπωση και θα παρουσιάσει την τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιείται στο εργαστήριό της, και τις εφαρμογές της στη κατασκευή υλικών με εξωτικές ιδιότητες, αναγέννηση ιστών, αισθητήρες, οπτική, κατάλυση, και μεταϋλικά.
Η ερευνήτρια του ΙΤΕ τονίζει στην «Π» πως είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της στο συνέδριο, ίσως είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τη χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα τόσο ευρύ ακροατήριο.
Στο εργαστήριό της χρησιμοποιούνται λέιζερ και δημιουργούνται αρχιτεκτονικές που έχουν ιδιότητες καλύτερες από αυτές που βρίσκει κανείς στη φύση.
Παράδειγμα αποτελεί ο αφρός του Kelvin. Η γεωμετρία Kelvin foam είναι ιδιαίτερα πορώδης και ανθεκτική, ιδανική για χρήση ως ικρίωμα για αναγέννηση ιστών.
Η Δρ. Μαρία Φαρσάρη εξηγεί πως πρόκειται για το ιδανικό υλικό, σε σχέση αντοχής και βάρους, και η καλύτερη επιλογή αν θέλει κανείς να φτιάξει κάτι ελαφρύ, όπως είναι τα φτερά ενός αεροπλάνου.
Στην ιατρική, μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς για την αναγέννηση ιστών, καθώς έχει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι πορώδες, και επιτρέπει την ανάπτυξη κυττάρων μέσα του.
«Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να φτιάξεις αυτό το υλικό, παρά η τρισδιάστατη εκτύπωση», τονίζει. Το εργαστήριο δημιουργεί, ακόμα, έναν μικροσκοπικό φακό, για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός του, αρκεί να αναλογιστεί πως είναι όσο το 1/5 μίας τρίχας!
Ακόμα μία εφαρμογή στην ιατρική έρχεται με τις αυξητικές γεωμετρίες. Τα αυξητικά υλικά έχουν την ιδιότητα όταν συμπιέζονται, συρρικνώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τέτοιες γεωμετρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σπόνδυλου, που όταν θα συμπιέζεται δεν πιέζει τον νωτιαίο μυελό.
Ακόμα, υπάρχουν οι τρισδιάστατες δομές οξειδίου του ψευδαργύρου για αποτελεσματική φωτοκατάλυση. Μεταξύ άλλων, η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε ένα πρόγραμμα με το Ίδρυμα του Κατάρ, όπου γίνεται καθαρισμός των πετρελαιοειδών αποβλήτων.
Η ομάδα του εργαστηρίου αποτελείται από τους Βασιλεία Μελισσινάκη, Ελμίνα Καμπουράκη, Μαίρη Μανουσιδάκη, Δήμητρα Λαδίκα, Γιώργο Φλαμουράκη, Αντώνη Κορδά, Γιάννη Συγγελάκη και Γιάννη Σπανό.