Μία νέα δημοτική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα συλλέγονται δεδομένα οικονομικής φύσεως, δημογραφικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, δημιουργώντας ένα πίνακα ελέγχου της πόλης, παρουσιάστηκε χθες στη Λότζια. Πρόκειται για μια νέα βάση ηλεκτρονικών δεδομένων, που χτίζεται μέσα από την παραγωγική, όπως αποδεικνύεται, συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τους τοπικούς φορείς και ειδικότερα το ΙΤΕ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Π. Ινιωτάκη, τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μ.Παττακό, τη διευθύντρια της Δημοτικής Αστυνομία κ. Βούλα Πλατάκη, τον διευθυντή Προγραμματισμού του Δήμου Κώστα Μοχιανάκη και το επιστημονικό στέλεχος του ΙΤΕ Μάνο Καλαϊτζάκη, παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό «προϊόν» το οποίο στηρίζεται σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να περιηγηθούν στη διεύθυνση smartcity. heraklion.gr, που όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, έχει στόχο αφενός να προβάλει την ταυτότητα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» και αφετέρου να δημιουργεί δεδομένα τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία θα παραχωρούνται χωρίς περιορισμό.
Ο ίδιος, εξηγώντας τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα, τόνισε ότι δρομολογήθηκε μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του προγράμματος RERUM (χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ που μετείχε ο Δήμος και το ΙΤΕ), την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο και την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου των πραγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε διάφορα σημεία της πόλης από τους οποίους συλλέγονται δεδομένα και παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να τα αξιοποιήσει. Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες μετρούν περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση. Ταυτόχρονα συλλέγονται δεδομένα οικονομικής φύσεως, δημογραφικά, κοινωνικά, πολεοδομικά κ.α δημιουργώντας ένα πίνακα ελέγχου της πόλης.
Η μεθοδολογία αυτή, σύμφωνα με τον τεχνικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Μανόλη Καλαϊτζάκη, είναι μια πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσεται από ώριμες ψηφιακά πόλεις του κόσμου. Ο κ. Παττακός από την πλευρά του τόνισε ότι η πολύ σημαντική αυτή νέα τεχνολογία αποδεικνύεται εξαιρετικά λειτουργική σε σχέση με την άμεση ενημέρωση της Δημοτικής Αστυνομίας στην παράνομη στάθμευση και με τον τρόπο αυτό κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Αντίστοιχα η διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Παρασκευή Πλατάκη τονίζει ότι μια πόλη δεν φτάνει μόνο να είναι έξυπνη αλλά και κοινωνικά ευαίσθηση και στην κατεύθυνση αυτή η χρήση των αισθητήρων συμβάλλει αποφασιστικά, διότι εντοπίζονται άμεσα οι παραβάτες που παρκάρουν παράνομα σε ράμπες ΑμΕΑ και σε σημεία που εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Το Ηράκλειο στις 30 ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις της Ευρώπης
Ο κ. Π. Ινιωτάκης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τα θεαματικά αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τη στρατηγική που χαράσσει ο Δήμος Ηρακλείου στον κρίσιμο τομέα της ψηφιακής πολιτικής. Μάλιστα, όπως είπε, πρόσφατα το Ηράκλειο αξιολογήθηκε ως προς την πορεία της ψηφιακής του μετάβασης από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Digital Cities Challenge.
Σε μια πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία το Ηράκλειο αξιολογήθηκε με 19,5 με άριστα το 20 και κατατάχθηκε στην κατηγορία των fellow cities της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολιτική της Urban Agenta της ΕΕ που περιέχει 12 μεγάλες πολιτικές, μεταξύ των οποίων την Digital transition.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τον προηγούμενο χρόνο η στρατηγική «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» είχε χαρακτηρισθεί από το πρόγραμμα URBACT III ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία ως ένα από τα 97 καλύτερα project που τρέχουν στις πόλεις της Ευρώπης επι του συνόλου των αστικών πολιτικών.
Όπως είπε, η διαχρονική βράβευση του Ηρακλείου ως προς την ψηφιακή του πολιτική δείχνει ότι όταν έχουμε μακροχρόνια στρατηγική, συνεργασίες μέσα στην πόλη, ώριμο οδικό χάρτη έργων και πολιτική branding η πόλη μας γίνεται ελκυστική και ανταγωνιστική όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Δήμος μας επειδή έχει συγκροτημένη πολιτική για την ψηφιακή του μετάβαση, δεν φοβάται να αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν ο Δήμος μας έχει βραβευθεί. Ο οργανισμός INTELLIGENT COMMUNITY FORUM μάς κατέταξε στις «The Smart 21 Communities.
Επίσης έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο «Mapping smart cities in Europe» κατέταξε το Ηράκλειο στις 240 έξυπνες πόλεις τις Ευρώπης από αξιολόγηση 468 άνω των 100.000 κατοίκων. Για να μπεις στη λίστα έπρεπε να αξιολογηθείς θετικά σε έναν από τους 6 άξονες της έξυπνης πόλης.