Ο κ. Ταβερναράκης με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα
Ο κ. Ταβερναράκης με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα

Μία προσπάθεια να σταματήσει ο «στραγγαλισμός» της έρευνας, λόγω της υπαγωγής της στο δημόσιο λογιστικό, θα καταβληθεί από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το παραπάνω αποτελεί δέσμευση του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστου Δήμα, και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή, στη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Όπως συζητήθηκε, στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να αφαιρέσει από το δημόσιο λογιστικό τα ερευνητικά ιδρύματα και του Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ. Δεν είναι σίγουρο πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αφού αποτελούσε μία μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας.

Σε περίπτωση που δεν το καταφέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Δήμας δεσμεύτηκε πως θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η γραφειοκρατία που ταλανίζει τους ερευνητές. Θα υπάρξει μία πιο ευέλικτη νομοθεσία, εξάλλου, ήδη το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για την έρευνα που μάλλον τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφθεί το ΙΤΕ στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα

Το ΙΤΕ στο «τιμόνι» Εθνικού Δικτύου

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου τόνισε πως οι δομές που είχαν στηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα συνεχίσουν κανονικά και θα στηριχτούν όσο χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται πως στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας λειτουργεί η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης, μέλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία που, όπως είναι γνωστό, είναι σε θέση να παρέχει στους ασθενείς με καρκίνο γενετικές εξετάσεις με τεχνολογίες αλληλούχισης νέας γενιάς για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το ΙΤΕ θα συμμετέχει σε ακόμα δύο σημαντικά εγχειρήματα που υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Γενετικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Πρόληψης του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Γενετικών Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων, όπου θα έχει και συντονιστικό ρόλο.

Αυτή τη στιγμή, η ΜΙΑ Κρήτης φιλοξενείται στο κεντρικό κτήριο του ΙΤΕ ενώ το επόμενο διάστημα θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτήριο του ENISA, όπου θα ενταχθούν και οι υποδομές των άλλων δικτύων.

Ο κ. Ταβερναράκης πραγματοποίησε ομιλία στη ΔΕΘ
Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφθεί το ΙΤΕ στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα

Ο κ. Ταβερναράκης αναφέρει στην «Π» πως το δίκτυο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον επόμενο μήνα ενώ για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις θα λειτουργεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

«Το ΙΤΕ, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας στα νευροεκφυλιστικά θα αναλάβει το συντονισμό του δικτύου», εξηγεί.

Η δέσμευση, λοιπόν, είναι ότι τα δίκτυα προχωρούν σύμφωνα με τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό ενώ από πλευράς ΓΓΕΤ, τονίστηκε πως θα δοθεί στα ερευνητικά κέντρα νέα χρηματοδότηση από τη νέα χρονιά με νέα προγράμματα που θα βγουν στον «αέρα».

Αντίστοιχη είναι η δέσμευση και για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την έρευνα.

Ο κ. Δήμας είπε πως το Ίδρυμα θα στηριχθεί και θα ενδυναμωθεί ενώ θα αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησής του. Αρχικά, είχε στηριχθεί από ένα δάνειο που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 18 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά αναμένεται να τελειώσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

«Το ΕΛΙΔΕΚ είναι πολύ χρήσιμο και έχει γίνει καλά δεκτό από την ερευνητική κοινότητα. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, ο, τι θεμελιώθηκε και μπήκε στο αυλάκι το νερό, ο, τι κινήσεις είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν τύχει ευρείας αποδοχής, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν και από την τωρινή κυβέρνηση», σχολιάζει ο κ. Ταβερναράκης.

Σημειώνεται πως το ΙΤΕ έχει δώσει δυναμικό «παρών» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πέρα από τα επιτεύγματά του που παρουσιάζει, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ταβερναράκης είχε πραγματοποιήσει ομιλία, στην οποία είχε τονίσει πως «η δημιουργία και διατήρηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τη μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία -ως πυλώνες βιώσιμης περιφερειακής, εθνικής και ευρωπαϊκής ανάπτυξης και προόδου- είναι το όραμά μας στο ΙΤΕ» .

Το περίπτερο του ΙΤΕ επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει στο Ηράκλειο και να περιηγηθεί ξανά στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, όπου είχε βρεθεί πριν από χρόνια, όχι με την ιδιότητα του υπουργού, τότε.