Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Την ευκαιρία να στήσει μία δική του ερευνητική ομάδα έχει ο απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χανιώτης επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μεταδιδακτορικός σήμερα Ερευνητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Άαλτο της Φινλανδίας, όπου βρίσκεται από το 2016.

Είναι ανάμεσα στους επτά νέους Ελλήνες ερευνητές που περιλαμβάνονται στη νέα «φουρνιά» επιχορηγήσεων εκκίνησης (Starting Grants) που ανακοίνωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνολική πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε 436 επιστήμονες θα φθάσει τα 677 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχορηγήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» της ΕΕ και θα βοηθήσουν τους νέους ερευνητές να δημιουργήσουν ομάδες και να πραγματοποιήσουν καινοτόμα έργα σε διάφορους τομείς, από την έρευνα για εμβόλια μέχρι την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και από τα νανοπλαστικά ως την εξερεύνηση της σκοτεινής ύλης του διαστήματος.

Οι ερευνητές που επελέγησαν, προέρχονται από 40 εθνικότητες και θα έχουν τη βάση τους σε 25 χώρες της Ευρώπης. Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και προσωπικό των ιδρυμάτων υποδοχής.

Οι «επιχορηγήσεις εκκίνησης» του ΕΣΕ στηρίζουν μεμονωμένους άριστους ερευνητές που ξεκινούν δική τους ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ή πρόγραμμα. Έχουν η κάθε μία ύψος έως 1,5 εκατ. ευρώ για πέντε έτη, με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης έως 1 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί στην «Π» ο κ. Δασκαλάκης, η εργασία πάνω στην οποία διακρίθηκε βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία που στόχο έχει να συνδυάσει τη θεμελιώδη και εφαρμοσμένη φυσική. Για πρώτη φορά, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η φυσική των πολαριτονίων  σε συσκευές που ονομάζονται OLEDs. Πρόκειται για συσκευές που παράγουν φως, είναι γνωστές, εξάλλου, στο ευρύ κοινό οι οθόνες και οι λάμπες LED.

Η διαφορά αφορά στο πρώτο συνθετικό, τη λέξη organic, δηλαδή οι νέες συσκευές βασίζονται σε οργανικά υλικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο κ. Δασκαλάκης εξηγεί πως παρόλο που πρόκειται για συσκευές που παράγουν φως με πιο αποδοτικό τρόπο, αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα στον τρόπο κατασκευής καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι δύσκολο να τα συλλέξει και να τα επεξεργαστεί κανείς. Ουσιαστικά, «θυσιάζει» κανείς πολλή ενέργεια για να φτιάξει μία τέτοια λάμπα, ενώ έχει υλικά, όπως βαρέα μέταλλα, που είναι τοξικά για το περιβάλλον και αν κάποιος πετάει μία λάμπα LED πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην ανακύκλωσή της.

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και βιομηχανία θέλουν να δημιουργήσουν μία νέου τύπου τεχνολογία για τις λάμπες LED που λέγεται OLED και είναι φιλική προς το περιβάλλον, χρησιμοποιεί οργανικά υλικά βασισμένα στον άνθρακα, εξάλλου και το ανθρώπινο σώμα βασίζεται στον άνθρακα.

«Η γενική ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε οικολογικά οργανικά υλικά για την κατασκευή τους που είναι και πιο εύκολο να τα επεξεργαστεί κανείς, δεν απαιτεί την κατανάλωση πολλή ενέργειας», εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια τα νέα προϊόντα που θα προκύψουν να είναι και σε προσιτή τιμή για τους καταναλωτές ενώ οι συσκευές θα είναι και πιο ανθεκτικές.

Σε ερώτηση της «Π» αν στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για νέους επιστήμονες, απαντά πως ακόμα και αν κανείς μπορεί να δουλέψει εντός συνόρων, είναι καλό να εργαστεί για ένα έστω διάστημα εκτός. «Είναι καλό να ανοίξει το μυαλό του, να δει πώς λειτουργούν τα πράγματα έξω, τις διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις των επιστημονικών θεμάτων», αναφέρει.

Ο κ. Δασκαλάκης είναι απόφοιτος και έκανε το μεταπτυχιακό του στο ΤΕΤΥ, που αποτελεί το νεότερο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως λέει, πολλοί απόφοιτοί του βρίσκονται στην κορυφή του ερευνητικού τους πεδίου σε πολλά μέρη του κόσμου.

Για τη διάκρισή του, αναφέρει: Μου δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσω τη δική μου ομάδα ερευνητών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ουσιαστικά, μου δίνει τη δυνατότητα να έχω την ευχέρεια να ερευνήσω περισσότερα πράγματα. Παράλληλα, η δημοσιότητα που λαμβάνει κανείς, τον βοηθάει καθώς ανοίγονται δρόμοι μπροστά του για να πετύχει τους στόχους του».