ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΟΜΑΔΕΣ… ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τα συμπτώματα που δείχνουν  ότι κινδυνεύετε από το διαδίκτυο

Κοντεύει να ξημερώσει και σε λίγες ώρες πρέπει να πας στη δουλειά, αλλά με τα μάτια κόκκινα από την αϋπνία κάθεσαι ακόμη στον υπολογιστή, όχι γιατί εργάζεσαι αλλά γιατί συμμετέχεις σε κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι που αδυνατείς να εγκαταλείψεις.

Το τελευταίο πράγμα που κάνεις κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς είναι να ρίξεις μια ματιά στο ίντερνετ από το κινητό σου και όταν βγεις βόλτα με τους φίλους, περισσότερο ασχολείσαι με το τηλέφωνό σου  και μιλάς ελάχιστα με την παρέα σου. Ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν θεωρείται ακόμη νόσος από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι εξαρτημένοι από αυτό και μάλιστα εις βάρος των υποχρεώσεών τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας αλλά και στην πόλη που ζούμε.

Ομάδες ψυχολογικής   υποστήριξης για τους εθισμένους

Η ψυχίατρος Εύα - Μαρία Τσαπάκη

Υπάρχουν μάλιστα  ομάδες που δέχονται ψυχολογική υποστήριξη στο Ηράκλειο λόγω του εθισμού τους με το διαδίκτυο.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέμα “Εθισμός στο διαδίκτυο: Αναγνώριση, υποστήριξη, αντιμετώπιση” ανέπτυξε η ψυχίατρος Δρ. Εύα – Μαρία Τσαπάκη, διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής “Αγιος Χαράλαμπος”, στο πλαίσιο των ομιλιών “Η κρίση εντός μας” που οργανώνει η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Οπως εξήγησε η ίδια στην “Π”, υπάρχουν κατηγορίες συμπεριφορών στη χρήση του διαδικτύου: Η τυπική χρήση, η προβληματική χρήση, η κατάχρηση, η εξάρτηση, ο εθισμός.

Η προβληματική χρήση έγκειται στην αδυναμία ελέγχου της εξάρτησης από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του χρήστη και την αναστολή του καθημερινών του δραστηριοτήτων. Ακόμη η ροπή προς την καταναγκαστική χρήση του που επηρεάζει τη φυσιολογική ζωή.

Ο εθισμένος λαχταρά να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο με συγκεκριμένους τρόπους, χρονικό διάστημα και συχνότητα τα οποία είναι επικίνδυνα για τον ίδιο και ενδεχόμενα για αυτούς με τους οποίους έχει σχέσεις (π.χ., περιπτώσεις ακραίας παραμέλησης των αναγκών του εαυτού ή συγγενικών προσώπων).

Τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Εάν ισχύουν 3 από τα παρακάτω για 12 μήνες, μάλλον πρέπει να επανεξετάσετε τη σχέση σας με το ίντερνετ.

Η ψυχίατρος αναφέρει ότι αυτά είναι:

  • Ανάπτυξη «ανοχής».
  • Συμπτώματα «στέρησης».
  • Χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο ήταν η αρχική πρόθεση του χρήστη.
  • Επίμονη επιθυμία ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειωθεί ή να ελεγχθεί η χρήση.
  • Αφιέρωση πολύ χρόνου σε δραστηριότητες συναφείς με το διαδίκτυο.
  • Παραίτηση από σημαντικές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες αναψυχής ώστε να γίνει χρήση του διαδικτύου.
  • Συνέχιση της χρήσης παρά τη γνώση ότι υπάρχουν επίμονα ή επαναλαμβανόμενα βιολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τη χρήση.

Από το διαδικτυακό σεξ μέχρι τον τζόγο

Ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει διάφορα “πρόσωπα”.

Σύμφωνα με την Εύα – Μαρία Τσαπάκη αυτά είναι:

  1. Εθισμός στο διαδικτυακό σεξ.
    Καταναγκαστική χρήση ιστοσελίδων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ (cybersex) και διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό (cyberporn).
  1. εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις
  • υπερβολική ανάμειξη σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις.
  1. καθαροί καταναγκασμοί
  • εμμονή στον τζόγο, στις αγορές ή στις συναλλαγές ημέρας.
  1. Υπερβολική αναζήτηση πληροφοριών.
  • καταναγκαστική περιήγηση («σερφάρισμα») στο διαδίκτυο ή καταναγκαστικές αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων
  1. εθισμός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • εμμονή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (solitaire, wooden block puzzle, war of warcrafts, minecraft κ.ά.).

Το προφίλ των ευάλωτων ατόμων

Ποιο είναι το προφίλ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να εθιστούν στο διαδίκτυο;

  • Νεαρή ηλικία, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καλή σχέση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Ατομα που συνδυάζουν το διαδίκτυο με συγκινήσεις, φιλία, ελευθερία και ανεξαρτησία.
  • Ανδρες = γυναίκες, όσον αφορά το συνολικό αριθμό ωρών που δαπανούν για ψυχαγωγία στο διαδίκτυο.
  • Ατομα με συναισθηματικές δυσκολίες, σεξουαλικό καταναγκασμό και μοναξιά.
  • Ατομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Σπουδαστές με ψυχολογικά προβλήματα, όπως εξάρτηση, υπερβολική ντροπαλότητα, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η ψυχίατρος τονίζει ότι πάρα πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα παιδιά τους που παρουσιάζουν εξάρτηση με το διαδίκτυο και σημειώνει: “Οι γονείς πρέπει να επωφεληθούν από την τεχνολογία και να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να τη χρησιμοποιούν. Να διαχειριστούν τις προτεραιότητες που υπάρχουν και να προσπαθήσουν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ υποχρεώσεων και απαιτήσεων.

 

Ομάδες ενηλίκων και εφήβων στους οποίους παρέχεται βοήθεια

Άλλωστε, στο ΚΕΘΕΑ (δημόσιος φορέας) υπάρχουν ομάδες ενηλίκων και εφήβων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο και στους οποίους παρέχεται ψυχολογική στήριξη από την ψυχολόγο Αργυρώ Παπαδάκη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για κάθε ενδιαφερόμενο: 2810 -319 505.

 

Εθισμένος στο διαδίκτυο ένας στους επτά έφηβους

ΕΡΕΥΝΑ:  Εθισμένος στο διαδίκτυο ένας στους επτά έφηβους

Η πλειονότητα των έφηβων στην Ελλάδα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε συσκευές με οθόνη. Ένας στους επτά έφηβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ, ενώ αρκετοί ασχολούνται και με τον τζόγο. Ένα στα οκτώ αγόρια βρίσκεται σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο, ενώ το 4,2% έχουν ήδη προβληματική ενασχόληση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Κοκκέβη.

Περισσότεροι από τους μισούς έφηβους στην Ελλάδα ηλικίας από 11 έως 15 ετών (το 54,5%) περνούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κ.ά.), τα αγόρια, μάλιστα, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (60,3%) από ό,τι τα κορίτσια (48,7%).

Συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ εμφανίζει ένας στους επτά μαθητές ηλικίας 15 ετών (14,1%), σε σχεδόν ίδια ποσοστά τα αγόρια (13,9%) και τα κορίτσια (14,4%).

Το ΕΠΙΨΥ επισημαίνει πως αν και η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως με εκείνες που διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί αυτή καθαυτή συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, η υπερβολική χρήση συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, όπως σωματικών ενοχλήσεων (κεφαλαλγία, πόνο στη μέση), περιορισμό της σωματικής άσκησης, αύξηση βάρους και παχυσαρκία, βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές, χρήση ουσιών, πρώιμη έναρξη καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ, καθώς και πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής.

Επίσης, η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών, σε βαθμό που πλησιάζει την εξάρτηση, έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, όπως επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, κοινωνική φοβία και δυσκολία στον ύπνο. Εξάλλου, η μεγάλη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λάβει αρνητικές διαστάσεις (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, «κυβερνο-μπούλινγκ» κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά τον τζόγο, το ΕΠΙΨΥ προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με πλήθος μελετών, οι ανήλικοι που ασχολούνται με τον τζόγο έχουν αυξημένη πιθανότητα να εξελιχθούν σε ενήλικες με εξάρτηση από αυτόν.