Αυτοψία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γέργερης πραγματοποίησαν ο γεωλόγος – υπεύθυνος Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς και ο βιολόγος – ορνιθολόγος του ΜΦΙΚ, Μιχάλης Δρετάκης, για να καταγράψουν τα εκθέματα και να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία συντήρησής τους.
Τους επιστήμονες του ΜΦΙΚ υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ρούβα, Στέλιος Σηφάκης, που έθεσε ως προτεραιότητα τη συντήρηση των εκθεμάτων και την αναδιαμόρφωση του χώρου, προκειμένου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γέργερης να ανοίξει ξανά για το κοινό.
«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί και πολλά από τα σπάνια και σημαντικά, από επιστημονικής πλευράς, εκθέματα έχουν υποστεί μεγάλη φθορά.
Πρόθεσή μας είναι να διασώσουμε τον πλούτο του Μουσείου μας και να κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ξανά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επισκεπτών, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γέργερης βρέθηκαν επίσης ο διευθυντής του Γυμνασίου Γέργερης, Κωνσταντίνος Νιθαυριανάκης, και ο ιερέας Σταύρος Ξημεράκης, που τόνισαν ότι η τοπική κοινωνία θα συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να «αναγεννηθεί» το Μουσείο.