«Solar Orbiter: η νέα αποστολή της Ευρώπης στον Ήλιο» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο δρ. Ιωάννης Ζουγανέλης (European Space Agency, Ισπανία) αύριο, Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα σεμιναρίων του 3ου ορόφου του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η αποστολή Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τη NASA εκτοξεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 και θα εξερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ του Ήλιου και της ηλιόσφαιρας.
Θα συλλέξει μοναδικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε τις φυσικές διεργασίες από τις μακροσκοπικές στις κινητικές κλίμακες, τη γένεση των ενεργητικών σωματίων και τη διάδοσή τους στην ηλιόσφαιρα, την προέλευση και την επιτάχυνση του ηλιακού ανέμου.
Πλησιάζοντας σε απόσταση 0.28 αστρονομικών μονάδων, το Solar Orbiter θα δει τον Ήλιο με μεγάλη ευκρίνεια σε συνδυασμό με επί τόπου μετρήσεις του ηλιακού πλάσματος για πρώτη φορά.
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της αποστολής, η έκκεντρη τροχιά του διαστημοπλοίου θα αποκτήσει κλίση ως και 33 μοίρες από το επίπεδο της εκλειπτικής, παρέχοντας για πρώτη φορά εικόνες από τις ανεξερεύνητες πολικές περιοχές του Ήλιου. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί μια περιγραφή του διαστημοπλοίου και των οργάνων του καθώς και οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής.
Ο ομιλητής
Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα και απέκτησε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Univ. of Paris Denis Diderot το 2005.
Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Univ. of California Berkeley, ΗΠΑ (2005-2007) και στο Observatoire de Paris (2007-2008), και στη συνέχεια εκλέχθηκε αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής στο Sorbonne Université (Παρίσι, Γαλλία).
Από το 2014 εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ως αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του διαστημικού τηλεσκοπίου Solar Orbiter, το οποίο εκτοξεύθηκε στις 10 Φεβ. 2020 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ σε συνεργασία της NASA και ESA.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με προβλήματα ηλιοσφαιρικής φυσικής και συγκεκριμένα με την επιτάχυνση του ηλιακού ανέμου και τη θέρμανση του ηλιακού στέμματος.