Άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να βιώνουν έναν αγώνα, χάρη σε επιστήμονες από την Κρήτη.
Ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης, επικεφαλής της Sports4VIP

Άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να βιώνουν έναν αγώνα, χάρη σε επιστήμονες από την Κρήτη.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού Galileo Masters 2020, η διεπιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Δορυφορικών Συστημάτων Εντοπισμού (European GNSS Agency-GSA) αποτελούμενη από 10 κριτές υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου ομόφωνα ανέδειξε νικήτρια (Winner) την ομάδα Sports4VIP στην κατηγορία “Space for Fun”. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε κατά τη διάρκεια της Space Week 2020 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διάστημα 7 με 11 Δεκεμβρίου. H  ομάδα είχε ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική πρόσκληση.

Παράλληλα, η ομάδα Sports4VIP αναδείχθηκε μέσα στις δώδεκα καλύτερες προτάσεις μεταξύ περίπου 500 προτάσεων από όλο τον κόσμο σε όλες τις κατηγορίες. Μετά την υποβολή της πρότασης ακολούθησε έντονη ανταγωνιστική διαδικασία, όπου η ομάδα έπρεπε να παρουσιάσει σε διαφορετικό κάθε φορά ακροατήριο την πρόταση, ώστε να αξιολογηθεί η καινοτομία της, η σχέση με τα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού, η προοπτική εμπορικής της αξιοποίησης και η επίδραση  που θα έχει στο κοινωνικό σύνολο.

Οι Γεώργιος Δεληγιώργης και Γεωργιος Κασσιώτης
Οι Γεώργιος Δεληγιώργης και Γεωργιος Κασσιώτης

Με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κοκολάκη, Υπoψήφιο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής, Επιβλέπων: Καθ. Στέλιος Μερτίκας), και τους αποφοίτους του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Γεώργιο Δεληγιώργη (MSc στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το KTH της Σουηδίας) και Γεώργιο Κασσιώτη, η ομάδα οραματίστηκε, σχεδίασε και ανέπτυξε πρωτότυπη συσκευή, η οποία συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη ατόμων με μειωμένη όραση μέσω της βιωματικής παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων. Ειδικότερα, η συσκευή Sports4VIP εμπλουτίζει την παρακολούθηση αγώνων προσθέτοντας την αίσθηση της αφής σε αυτήν της ακοής.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης μέσω της Μονάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνο τον Αν. Καθ. Παναγιώτη Παρτσινέβελο, συμμετέχει ως εθνικός εκπρόσωπος στον διαγωνισμό Galileo Masters τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας αναλάβει την χρηματοδότηση και οργάνωση του Regional challenge: Greece.

Ο διαγωνισμός Galileo Masters είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας στα επιστημονικά πεδία των δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού και της παρακολούθησης της Γης με δορυφόρους. Πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν εταιρείες, πανεπιστήμια, μεμονωμένοι ερευνητές κλπ που προτείνουν ιδέες και παρουσιάζουν πρωτότυπα υπηρεσιών με σημαντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό, βιομηχανικό όφελος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο περσινός νικητής του Regional challenge: Greece υπό την εποπτεία και διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκτησε το βραβείο “Start-up of the Year” δείχνοντας το υψηλό επίπεδο των προτάσεων που υποβάλλονται στο ελληνικό τμήμα του διαγωνισμού.