Οι παροχές που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους του ΙΤΕ είτε με τη μορφή μπόνους είτε ως αποδοχές βάσει βαθμολογικών προαγωγών την περίοδο των μνημονίων και ενώ είχαν «παγώσει» για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έστειλαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διακεκριμένους επιστήμονες του ερευνητικού ιδρύματος ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την περίοδο 2010-2013.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, αν και δεν παρέστη, ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει ως γνωστόν πρόεδρος του ΙΤΕ. Οι οχτώ συνολικά κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο αντιμετώπιζαν τη βαρύτατη κατηγορία της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση εξαιτίας της οποίας επήλθε οικονομική ζημία άνω των 800.000 ευρώ.
Μέσα από την ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο θέλησε να διερευνήσει κατά πόσο οι παροχές που χορηγήθηκαν στο προσωπικό ήταν νόμιμες, αν ήταν ενήμερη η Πολιτεία και αν τελικώς το Ίδρυμα ζημιώθηκε από όλη αυτήν την ιστορία.
Η απόφαση αθώωσης των οχτώ ήταν ομόφωνη ενώ απαλλαχτική ήταν και η εισήγηση της εισαγγελέως έδρας.
Ενδιαφέρουσα υπήρξε η κατάθεση-τοποθέτηση του Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε επί μία 20ετία πρόεδρος του ΙΤΕ, δηλαδή από την ίδρυσή του.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι παροχές αυτές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν παράτυπα ή παράνομα, ήταν επιβεβλημένες μέσα στην κρίση, καθώς το κίνητρο ήταν η επιβράβευση του προσωπικού και η παραμονή του στο ΙΤΕ. Όπως είπε, εν μέσω κρίσης υπήρχε μία τάση φυγής στο εξωτερικό και αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία. «Όλες οι επιτυχίες του ΙΤΕ βασίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ΙΤΕ έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές του ακόμα περισσότερο μέσα στην κρίση και να παραμείνει ισχυρά ανταγωνιστικό, καθώς η κρατική επιχορήγηση είχε μειωθεί. Όπως ανέφερε, την επίδικη τετραετία η επιχορήγηση του Κράτους ήταν περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, εισέπραξε όμως από το ΙΤΕ, από φόρους και εισφορές, 40 εκατομμύρια ευρώ».
Κατά τον κ. Οικονόμου, το κράτος όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν ζημιώθηκε αλλά κέρδισε από το ΙΤΕ.
Όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο ακροατήριο υποστήριξαν ότι η χορήγηση των παροχών ήταν απολύτως σύννομη, ότι είχε ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε κάθε περίπτωση η διοίκηση προχώρησε στις αποφάσεις της μετά από σχετικές εισηγήσεις. Αυτή άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, είναι μία πρακτική που εφαρμόζουν όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Αναφέρθηκε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε καν τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού. Όπως επισημάνθηκε κατ’ επανάληψη, το ΙΤΕ ποτέ δεν λειτουργούσε με τα κριτήρια του Δημοσίου αλλά με συνείδηση ιδιώτη σκληρά ανταγωνιστικού. «Οι παροχές αυτές εξασφάλιζαν το γόητρο της συνέχειας του και σήμερα, 2017, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τότε». Ειπώθηκε επίσης ότι οι παροχές αυτές δεν χαρίστηκαν στο προσωπικό.
Στέλεχος του ΙΤΕ που ασχολείται με τη διαχείριση προγραμμάτων ανέφερε ότι υπό την εποπτεία κατηγορουμένων ήρθαν στο ΙΤΕ χρηματοδοτούμενα έργα εκατομμυρίων ευρώ, παραθέτοντας στο ακροατήριο ονόματα και οικονομικά μεγέθη, ενώ άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος στον τομέα των οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι του Δ.Σ. ενήργησαν πατριωτικά. Βρισκόμασταν σε μία «εμπόλεμη κατάσταση». Χρέος δικό μας είναι να παραδώσουμε το ΙΤΕ ακόμα πιο δυνατό στις επόμενες γενιές».