Σπουδαία τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Γεώργιο Ζάχο και στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Ελένη Πετσαλάκη στα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
H κ. Πετσαλάκη παραλαμβάνει το βραβείο της στα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
H κ. Πετσαλάκη παραλαμβάνει το βραβείο της

Ανακάλυψαν μια νέα πρωτεΐνη – πιθανό στόχο για την καταπολέμηση του καρκίνου – και τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Χθες, κατά την Πανηγυρική της Συνεδρία, η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών απένειμε τα βραβεία της σε διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Σπουδαία τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Γεώργιο Ζάχο και στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Ελένη Πετσαλάκη για την εργασία τους, με τίτλο «The ESCRT protein Chmp4c regulates mitotic spindle checkpoint signaling» η οποία δημοσιεύτηκε φέτος στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Biology.

Συγκεκριμένα, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στους δύο επιστήμονες το βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, για πρωτότυπη εργασία στον τομέα της έρευνας και της καταπολέμησης του καρκίνου.

Ο δρ Γεώργιος Ζάχος δέχεται τα συγχαρητήρια της Ακαδημίας

Οι δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη Chmp4c είναι απαραίτητη για τη σωστή διαίρεση των καρκινικών κυττάρων και απουσία αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη στον διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων κατά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που την καθιστά πιθανό στόχο για αντικαρκινική θεραπεία.

Η κ. Πετσαλάκη είχε εξηγήσει στην «Π» πως «Προκειμένου να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο πρέπει να κατανοήσουμε τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη διαίρεση των κυττάρων. Δηλαδή, ο καρκίνος τι είναι;

Είναι κύτταρα, τα οποία διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Για να τον πολεμήσουμε πρέπει να καταλάβουμε με ποιους μηχανισμούς ένα κύτταρο διαιρείται, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε σε πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη διαίρεση του κυττάρου.

Βρήκαμε μία πρωτεΐνη ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Όταν τα κύτταρα αυτά δεν έχουν αυτή την πρωτεΐνη, τότε μπορούν να αποκτήσουν πολύ σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού τους και τότε μπορούν τα καρκινικά κύτταρα να θανατωθούν κι έτσι να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος στο υπόλοιπο σώμα».