Απ'τις Αρχάνες στο διάστημα : Από προηγούμενο πρόγραμμα
Από προηγούμενο πρόγραμμα

Επιλέχτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για να συμμετέχει στην ομάδα που θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο!

Ο Γιώργος Ψαλτάκης, από τις Αρχάνες, δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών Yπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, είναι ο μοναδικός Έλληνας φοιτητής που θα αποτελέσει μέλος της ομάδας που θα κληθεί να συναρμολογήσει έναν πειραματικό πύραυλο, θα προγραμματιστεί και θα εκτοξευτεί στο διαστημικό κέντρο της Andøya στην Νορβηγία τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τίτλος του προγράμματος είναι «Fly a Rocket» και έχουν επιλεγεί συνολικά 24 φοιτητές από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα (Imperial College London ,ETH zürich). Θα μάθουν όλη την διαδικασία, από τη φυσική ως τη συναρμολόγηση, που κρύβεται πίσω από την δημιουργία ενός πυραύλου και την εκτόξευσή του. Συνδυάζει θεωρητικά μαθήματα, διαδικτυακά, αλλά και πρακτική στην κατασκευή ενός πειραματικού πυραύλου.

To πρόγραμμα “Fly a Rocket!” συνδιοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το Νορβηγικό Κέντρο Διαστήματος (Norsk), το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης (ΝAROM) και το Διαστημικό Κέντρο της Andoya στον Αρκτικό Κύκλο, και απευθύνεται σε πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές από όλες τις χώρες-μέλη της ESA.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες αναζητούν φοιτητές που σπουδάζουν σε τομείς μηχανικής ή θετικών επιστήμων που μπορεί να ασχοληθούν στο μέλλον με τον τομέα του διαστήματος. Το πρόγραμμα κυρίως προορίζεται για πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Ο φοιτητής του ΕΛΜΕΠΑ, Γιώργος Ψαλτάκης, θα πετάξει έναν πύραυλο!
Ο φοιτητής του ΕΛΜΕΠΑ, Γιώργος Ψαλτάκης, θα πετάξει έναν πύραυλο!

Ο Γ. Ψαλτάκης κατέθεσε το βιογραφικό, τους βαθμούς του και απάντησε σε ερωτήσεις τεχνικής φύσεως, κατάφερε να ξεχωρίσει και έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική εμπειρία.
Η επιλογή έγινε τον Οκτώβριο του 2020, τον περασμένο Μάρτιο επρόκειτο να γίνει η συνάντηση όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, όμως, ο κοροναϊός τους άλλαξε τα σχέδια. Τώρα, το ραντεβού έχει κλειστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, θα «τρέξουν» οι αιτήσεις για το επόμενο πρόγραμμα και ο ίδιος καλεί όποιον ενδιαφέρεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον γιατί θα ζήσει κάτι ξεχωριστό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναλαμβάνει εργασίες για την αεροδιαστημική, για θέματα που αφορούν στη φυσική και τον προγραμματισμό.

«Όταν έμαθα ότι με επέλεξαν στο πρόγραμμα, χάρηκα πολύ, δεν το περίμενα, δεν είχα ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με το διάστημα», αναφέρει.

Όπως λέει, είχε κάποιες γνώσεις για το διάστημα αλλά δεν είχε κάποια εξειδίκευση. Εξάλλου, στόχος του προγράμματος είναι να ανακαλύψει άτομα που ίσως δεν γνωρίζουν ότι έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με τον μαγικό κόσμο του διαστήματος. Οι επιστήμονες θέλουν να δείξουν ότι δεν υπάρχουν μονάχα οι αστροναύτες αλλά γύρω από εκείνους αμέτρητες ειδικότητες ατόμων, μηχανικοί, φυσικοί, προγραμματιστές, που κάνουν πραγματικότητα το ταξίδι στο διάστημα.

«Με γοητεύει το άγνωστο, η ιδέα ότι κάτι μεγαλύτερο υπάρχει εκεί έξω, ότι μπορείς να το ανακαλύψεις, είναι κάτι που δεν κατανοείς εντελώς, πέρα από αυτά που ήδη σκέφτεσαι», περιγράφει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασίσει αν είναι κάτι που θέλει να κάνει και σε επαγγελματικό επίπεδο, του αρέσει ο κλάδος των ηλεκτρονικών, είναι και το αντικείμενο του Τμήματός του.

Ανυπομονεί, προς το παρόν, να πάει στη Νορβηγία, να περάσει μία αξέχαστη βδομάδα, να αποκτήσει μία εμπειρία ζωής και να έχει την ευκαιρία να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που ο ίδιος θα έχει συναρμολογήσει στο διάστημα.

Ως μαθητής, πάντα τον εντυπωσίαζε η επιστήμη, παρακολουθούσε τα φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας και έψαχνε τρόπους να είναι δημιουργικός.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να λάβει κανείς στον εξής σύνδεσμο
https://www.esa.int/Education/Fly_A_Rocket