Η επίσημη υποδοχή της κ. Λύδιας Καβράκη, αποφοίτου του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών – εμβιομηχανικής» θα γίνει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, σε Δημόσια Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.
Από την Κρήτη στο Τέξας
Η δρ. Λυδία Ε. Καβράκη είναι καθηγήτρια στην έδρα Noah Harding, στα Τμήματα Επιστήµης Υπολογιστών και Εµβιοµηχανικής (Bioengineering) του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον του Τέξας.
Επίσης, διδάσκει και συνεργάζεται µμε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι πρόεδρος του Κέντρου Keck, το οποίο αποτελεί τμήμα του Gulf Coast Consortia, ενός οργανισμού για τη δια-πανεπιστηµιακή συνεργασία σε θέματα Υγείας.
Mε αυτή την ιδιότητα έχει την εποπτεία της συνεργατικής εκπαίδευσης και έρευνας στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες Υγείας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Rice και σε έξι ακόµη ιδρύματα στην περιοχή του Χιούστον.
Η δρ. Καβράκη τελείωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών το 1989, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ το 1992 και το 1995, αντίστοιχα. Διετέλεσε ερευνητική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Stanford, πριν ενταχθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Rice το 1996.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της δρ. Καβράκη εμπίπτουν στον τομέα της Ρομποτικής όπως, επίσης, και της Υπολογιστικής Δομικής Βιολογίας και της βιοπληροφορικής.
Με τη δουλειά της έχει αναπτύξει µμια ενοποιημένη θεωρία για την επίλυση προβλημάτων µμε δεδομένα υψηλών διαστάσεων, τα οποία απαντώνται στο φυσικό κόσμο, και η εργασία της έχει δώσει το έναυσμα για καθοριστικές τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήμη των Υπολογιστών και στη Βιοϊατρική.
Η δρ. Καβράκη είναι µμέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ καθώς και της Ακαδημίας Ιατρικής, Μηχανικής και Επιστήμης του Τέξας. Είναι εταίρος του Association for Computing Machinery (ACM), του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), του Association for the Advancement of Artificial Intelligence, του American Institute for Medical and Biological Engineering, του American Association for the Advancement of Science και του World Technology Network.
Επίσης, διετέλεσε εταίρος του οργανισμού Sloan και διακεκριμένη ερευνήτρια του οργανισμού Whitaker, ενώ η επιστημονική προσφορά της έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί µμε πολλαπλά βραβεία. Έχει χαρακτηριστεί ως µμία από τους “10 Λαμπρούς Επιστήμονες”, από το περιοδικό Popular Science και ως μία από τους “100 Κορυφαίους Νέους Ερευνητές στον Κόσμο”, από το περιοδικό Technology Review του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).