Επανεκκίνηση του Ενυδρείου Κρήτης

Χάθηκαν χρήματα και… δύο καρχαρίες μέσα στην πανδημία

Με πυρετώδεις ρυθμούς, οι άνθρωποι του Ενυδρείου Κρήτης ετοιμάζονται για να υποδεχτούν ξανά τους επισκέπτες τους, καθημερινά από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μάϊου.

Όλο αυτό το διάστημα, από τις 7 Νοεμβρίου 2020 που είχε παραμείνει κλειστό, οι άνθρωποί του φρόντιζαν τα ψάρια και τα άλλα είδη που φιλοξενούνται στις δεξαμενές του. Ωστόσο, πριν από λίγες βδομάδες είχαν μια σημαντική απώλεια, οι δύο καρχαρίες του πέθαναν και ήδη γίνονται προσπάθειες αναπλήρωσής τους.

Ενυδρείο Κρήτης

Κλειστό αλλά δραστήριο!

Σε ανακοίνωση του Ενυδρείου, τονίζονται τα εξής: «Στη διάρκεια της αναγκαίας πολύμηνης απομόνωσής μας λόγω της πανδημίας COVID-19, το καταρτισμένο προσωπικό της Ενυδρειολογίας βρισκόταν καθημερινά στο χώρο φροντίζοντας τις ανάγκες όλων των θαλάσσιων οργανισμών που φιλοξενεί.

Αντίστοιχα, το τμήμα εκπαίδευσης εγκαινίασε ένα νέο κύκλο διαδικτυακών ξεναγήσεων για τους μαθητές των σχολείων και για μεμονωμένα γκρουπ, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα για μια «εικονική» βόλτα στο χώρο μας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με τους φίλους του Ενυδρείου.

Δυστυχώς, πριν μερικές βδομάδες χάσαμε αιφνιδιαστικά τους δύο ταυροκαρχαρίες (Carcharias taurus) μετά από 15 χρόνια συμβίωσης με τα υπόλοιπα ψάρια στο ενυδρείο μας.  Οι πιθανοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική απώλεια μελετώνται με τη βοήθεια διεθνών ενυδρειολόγων συνεργατών μας.

Στο σύντομο μέλλον θα φιλοξενήσουμε και πάλι άτομα αυτού του εντυπωσιακού είδους, και η προσπάθεια εμπλουτισμού των συλλογών μας με τα υπέροχα πλάσματα του Μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος μας είναι συνεχής, όπως και η αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών του ενυδρείου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με την ευκαιρία του ορισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της περιόδου 2021-2030 ως «Δεκαετία Ωκεάνιας Έρευνας για Βιώσιμη Ανάπτυξη», το Ενυδρείο Κρήτης ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια έκθεση όπου παρουσιάζονται οι έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και των ινστιτούτων του, σε θέματα ωκεανογραφίας, βιοποικιλότητας και της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης οι διάφορες του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την γαλάζια οικονομία, την βιοτεχνολογία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Κατά την επαναλειτουργία του Ενυδρείου Κρήτης εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη διασποράς του SARS-CοV-2 με ωράριο λειτουργίας, καθημερινά από 09:30 ως 16:30 (το τελευταίο εισιτήριο).  Το ωράριο αυτό θα επεκταθεί αργότερα.

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους, και ευχόμαστε σε όλους σας μια καλή και ασφαλή καλοκαιρινή σεζόν κρατώντας πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις για να απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το φετινό μας καλοκαίρι».

Η απώλεια και το κόστος

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, προσωρινός διευθυντής του Cretaquarium, αναφέρει πως το διάστημα που το Ενυδρείο έμεινε κλειστό υπέστη σημαντική οικονομική ζημία.

Όλους αυτούς τους μήνες, το προσωπικό φρόντιζε τα είδη που φιλοξενούνται στις δεξαμενές τους με τον ίδιο ρυθμό και απαιτήσεις όταν είναι ανοιχτό.

Επειδή ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ, που είναι δημόσιος φορέας, δεν δικαιούται καμία στήριξη από χρηματοδοτικά εργαλεία ή άλλα προγράμματα.

Συνολικά, υπολογίζεται πως στη διάρκεια της καραντίνας έχασε 2,4 εκατ. ευρώ και το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί στήριξη, αφού έχει καταναλώσει ένα σημαντικό μέρος από τα αποθεματικά του.

Μία φυσιολογική μέρα, το Ενυδρείο δέχεται χίλιους επισκέπτες ενώ λόγω των περιορισμών θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, να υπάρχουν άτομα να προσέχουν ότι τηρούνται οι αποστάσεις.

 

Για τους καρχαρίες που πέθαναν την ίδια μέρα πριν μερικές βδομάδες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Δρ. Κ. Μυλωνάς αναφέρει πως είχαν έρθει στο Ενυδρείο πριν από 15 χρόνια όταν ήταν ακόμα ενός έτους. Ήδη, υπάρχει επικοινωνία με Ενυδρεία στην Ευρώπη που έχουν εμπειρία στους καρχαρίες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου τους.

Ενυδρείο Κρήτης καρχαρίας
Χωρίς τους δύο καρχαρίες του, ανοίγει τις πύλες του το Ενυδρείο Κρήτης

Εικάζεται ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ήταν σε αναπαραγωγική φάση, οπότε και αλλάζει η συμπεριφορά τους, γίνονται πιο ευερέθιστοι, το αρσενικό δαγκώνει το θηλυκό. Ήδη, γίνονται αναλύσεις στο νερό, όμως, το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε κανένα άλλο ψάρι δείχνει πως υπήρξε θέμα με τους καρχαρίες και μόνο.

Αυτό που είναι γνωστό για το συγκεκριμένο είδος είναι πως ζουν από 14 ως 16 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε ενυδρεία, οπότε ίσως να ήταν φυσιολογικός ο θάνατός τους.

«Ήταν μια μεγάλη απώλεια για μας και θα τους αναπληρώσουμε, είναι ένα σημαντικό έκθεμα για το ενυδρείο μας και είχε πολλή επισκεψιμότητα», σχολιάζει ο Δρ. Κ. Μυλωνάς.

Πρέπει να προσέξουν ποια είδη καρχαριών είναι πιο κατάλληλα για τις δικές μας συνθήκες, να βρουν μικρούς καρχαρίες που έχουν παραχθεί σε ενυδρείο και να μην έχουν συλλεχθεί από την φύση. Δεν ενδείκνυται να αλιεύονται οι καρχαρίες, όπως και άλλα δυσεύρετα είδη που είναι δύσκολο να επιβιώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας μετά τη σύλληψή τους.

Ακόμα, πρέπει να έχει λήξει η περίοδος της κρίσης της πανδημίας που δυσκολεύει πολύ τις μεταφορές.

Σημειώνεται πως ο κάθε καρχαρίας κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη του και τα μεταφορικά έξοδα, το Ενυδρείο θα πρέπει να καταβάλει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει ξανά δύο καρχαρίες.

Ήδη, γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί και με άλλα είδη ενώ σημαντική είναι η προσφορά και των αλιέων.