Ανθρωποειδές ρομπότ με δικό του μυαλό – Για παγκόσμια πρωτοτυπία μιλούν επιστήμονες

Ρομπότ που ελέγχεται από ανθρώπινο «εγκέφαλο σε τσιπ». Έτσι περιγράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tianjin στην Κίνα το ρομπότ που δημιούργησαν, το οποίο ελέγχεται από ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, σε μια πρώτη στο είδος της ανακάλυψη.

Κινέζοι επιστήμονες δημιουργούν ρομπότ με εγκέφαλο από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα γράφει η «South China Morning Post» σχολιάζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη «ανάπτυξη υβριδικής νοημοσύνης ανθρώπου-ρομπότ».

Σε μια προσπάθεια να περιγράψουν με πιο απλά λόγια τη συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη οι ερευνητές του πανεπιστήμιου είπαν ότι πρόκειται για έναν «εγκέφαλο σε τσιπ».

Για παγκόσμια πρωτοτυπία μιλούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tianjin

Βλαστοκύτταρα που προορίζονταν να γίνουν μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του ρομπότ που μοιάζει με ήρωα από κινούμενα σχέδια δράσης.

Όταν συνδεθεί μέσω ηλεκτροδίων σε τσιπ υπολογιστή, το ρομπότ μπορεί να κωδικοποιεί και να αποκωδικοποιεί ολοκληρώνοντας πληθώρα εργασιών. Οι ερευνητές περιγράφουν το έργο ως «το πρώτο παγκοσμίως σύστημα αλληλεπίδρασης πολύπλοκων πληροφοριών με ευφυή εγκέφαλο σε τσιπ ανοικτού κώδικα».

Εκτός από την καθοδήγηση του ρομπότ, με το εγκεφαλικό εμφύτευμα μπορεί να εντοπίζει και να αποφεύγει εμπόδια, να παρακολουθεί στόχους και να διαχειρίζεται τη χρήση του βραχίονα του για να πιάνει πράγματα, αναφέρει η «New York Post».

Μια άλλη πιθανή χρήση, είναι η δυνατότητα αποκατάστασης βλαβών στον εγκεφαλικό φλοιό ενός ανθρώπου, μεταξύ άλλων νευρολογικών τεχνικών θεραπείας.

«Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών οργανοειδών θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την αντικατάσταση των χαμένων νευρώνων και την αναδόμηση των νευρωνικών κυκλωμάτων» υποστηρίζουν οι ερευνητές όπως αναφέρει η South China Morning Post. Βασίζεται στην εξειδικευμένη έρευνα της Neuralink, της ερευνητικής εταιρείας που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ και επικεντρώνεται στα ιατρικά οφέλη της εφαρμογής των τσιπ σε ανθρώπους.

Το ανθρωποειδές ρομπότ, δεν διαθέτει μάτια και μπορεί να ανταποκρίνεται μόνο μέσω ηλεκτρικών σημάτων και αισθητήρων. Επίσης, το σφαιρίδιο που μοιάζει με εγκέφαλο στην κορυφή είναι καθαρά μια αισθητική αναπαράσταση και όχι ο πραγματικός ιστός που χρησιμοποιείται.