Χαράλαμπος Φασουλάς: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ Στην Κρήτη οι αρχαιότερες πατημασιές του ανθρώπινου είδους

Στο κενό κάθε προσπάθεια εκποίησής τους, καθώς είναι άμεσα ταυτοποιήσιμα και αναγνωρίσιμα.
Οι ερευνητές μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, αφού όλα είναι αποτυπωμένα με λέιζερ

Κυνηγός απολιθωμάτων ή απλώς ερασιτέχνης; Όποιος και αν κρύβεται πίσω από την αφαίρεση των ιχνών βάδισης που χρονολογούνται 5,7 εκ. χρόνια πριν στην περιοχή «Τράχηλος» του δήμου Κισσάμου, το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος δε θα βγει κερδισμένος.

Η διαπίστωση έγινε τυχαία την προηγούμενη βδομάδα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ενημερώθηκε την περασμένη Δευτέρα και προχθές, Τετάρτη, ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο.

Για το θέμα έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία, που, μεταξύ άλλων, μελετά υλικό από κάμερες.

«Το ζήτημα της ανάδειξης αλλά και της προστασίας των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα», τονίζει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κισσάμου, κ. Θοδωρής Σταθάκης.

«Άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν», τονίζει το ΜΦΙΚ.

Εξηγεί ότι το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνησή τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. «Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή, μάλλον ατύχησαν», σημειώνει.

«Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα, για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας», καταλήγει το μουσείο.

“Δεν θα κερδίσουν χρήματα”

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει στην «Π» πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι μη φυλασσόμενος αλλά υπήρχαν άνθρωποι που περνούσαν από εκεί για να διαπιστώσουν ότι όλα είναι εντάξει.

Σε ερώτηση ποιος θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από την κλοπή, απαντά πως πιθανώς κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα. Όμως, προκάλεσαν καταστροφή στον χώρο και φθορές σε ο, τι αφαίρεσαν. Σημειώνει πως αν προσπαθήσουν να τα διακινήσουν, αμέσως θα γίνει ταυτοποίηση και αναγνώρισή τους, οπότε τα χέρια των ανθρώπων που το έκαναν είναι δεμένα. Ανάλογα συμβάντα είναι συνηθισμένα στην επιστημονική κοινότητα, όπως γίνεται και με την αρχαιοκαπηλία. Στη Μ. Βρετανία είχαν κλέψει ολόκληρο ιχθυόσαυρο 180 εκ. χρόνων.

Είναι γνωστή η δράση των λεγόμενων κυνηγών απολιθωμάτων, οι οποίοι πωλούν τα αποκτήματά τους στο διαδίκτυο και τη μαύρη αγορά, γενικότερα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η απόκτησή του έγινε με νομότυπο τρόπο και συχνά καταλήγουν σε μουσεία.

Ο κ. Φασουλάς θεωρεί πως στην προκειμένη περίπτωση η κλοπή έγινε από ερασιτέχνες και ελπίζει ο, τι αφαιρέθηκε να επιστραφεί στο σημείο. Τώρα, με τη συνδρομή του Δήμου, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την προστασία του χώρου, ενώ τα μέλη της ερευνητικής ομάδας έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται.