Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου.
Η εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων» στο κέντρο της Πάτρας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ, κ. Βασίλης Μπουργανός, ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε την πορεία του ΙΤΕ μέχρι σήμερα.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του Κεντρικού Ομιλητή, Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθ. Νικόλαου Σταμπολίδη, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ανασκαφές και αναφορά στις επίπονες εργασίες και αναλύσεις που προηγούνται της έκθεσης των πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων στα Μουσεία. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.
Ιδιαίτερα σημαντική για το ΙΤΕ αποτελεί η ενότητα της Διημερίδας κατά την οποία λαμβάνει χώρα η βράβευση επιλεγμένων μελών του, για την προσφορά τους στο Ίδρυμα. Ο καθ. Θεόδωρος Φώτσης, τ. Διευθύνων του Τμήματος Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, τιμήθηκε με τον τίτλο του Διακεκριμένου Μέλους του ΙΤΕ.
Απονεμήθηκαν επίσης τα “Βραβεία Προσωπικού” σε δέκα επιλεγμένα στελέχη του Ιδρύματος, “σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους και του ενεργού ενδιαφέροντος τους για την αδιάκοπη πρόοδο του ΙΤΕ”.
Το Βραβείο Έρευνας έλαβε ο Ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, καθ. Κώστας Τάσσης, για “την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών που επιτρέπουν για πρώτη φορά τη μελέτη της τρισδιάστατης δομής της μεσοαστρικής ύλης και του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας…”.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Ινστιτούτων του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία και συμβολή στις εργασίες της Διημερίδας των διακεκριμένων επιστημόνων, προσκεκλημένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνάς τους:
Ο κ. Henk Stunnenberg, καθηγητής του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας και Ερευνητής στο Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας του Κέντρου Princess Maxima, παρουσίασε τις ερευνητικές του δραστηριότητες αναφορικά με το πώς η μελέτη μεμονωμένων κυττάρων μπορεί να βελτιώσει τα διαγνωστικά μας εργαλεία και το σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπειών, ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Θεματική Ενότητα της Ιατρικής Ακριβείας.
Ακολούθως, η Δρ. Όλγα Βύζικα, Διευθύντρια Γεωεπιστημών, IFP Energies Nouvelles (Γαλλία), στην ομιλία της με τίτλο “Πολυφασική ροή σε γεωλογικά πορώδη μέσα: νέες ιδέες και προοπτικές εφαρμογής” στη θεματική της Πετρελαϊκής Έρευνας, αναφέρθηκε στη σημασία των φαινομένων μεταφοράς σε πορώδη μέσα καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης προσεγγίσεων πολλαπλής κλίμακας με τον συνδυασμό παρατηρήσεων πεδίου, πειραμάτων και μοντελοποίησης.
Ο κ. Udo Becker, επικεφαλής προγραμμάτων τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), μίλησε για τις επερχόμενες ευκαιρίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ESA. Η αποστολή του προγράμματος είναι να μετατρέψει τις ελπιδοφόρες ιδέες στον τομέα της μηχανικής σε ένα ευρύ φάσμα ώριμων προϊόντων, από μεμονωμένα εξαρτήματα και υποσυστήματα, έως και ολοκληρωμένους δορυφόρους.
Ο κ. Πέτρος Δελλαπόρτας, καθηγητής Στατιστικής Επιστήμης του University College του Λονδίνου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως προσκεκλημένος ομιλητής στον Τομέα της Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analysis), παρουσίασε την προσωπική του προοπτική για την ιστορία και το μέλλον της μπεϋσιανής στατιστικής ανάλυσης (Bayesian calculation), που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της στατιστικής επιστήμης τα τελευταία 30 χρόνια.
Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για το φθινόπωρο του 2021.