Αυτές είναι οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ταλέντου στην τεχνητή νοημοσύνη

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά την παγκόσμια αγορά εργασίας, ο ανταγωνισμός για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα είναι πιο έντονος από ποτέ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της LinkedIn, δέκα χώρες ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τη συγκέντρωση ταλέντου στην AI – και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.

Η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης παρουσιάζει τον «Δείκτη Συγκέντρωσης Ταλέντου AI» για το 2025, βασισμένο στα προφίλ εκατομμυρίων χρηστών της. Η μέτρηση αφορά τόσο τεχνικές δεξιότητες (όπως machine learning, φυσική γλώσσα) όσο και ψηφιακή παιδεία στην AI (όπως η χρήση ChatGPT και GitHub Copilot).

Η δεκάδα με την υψηλότερη συγκέντρωση AI ταλέντου σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο:

  1. Ισραήλ – 1,98%
  2. Σιγκαπούρη – 1,64%
  3. Λουξεμβούργο – 1,44%
  4. Εσθονία – 1,17%
  5. Ελβετία – 1,16%
  6. Φινλανδία – 1,13%
  7. Ιρλανδία – 1,11%
  8. Γερμανία – 1,09%
  9. Ολλανδία – 1,07%
  10. Νότια Κορέα – 1,06%

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της LinkedIn για την Ασία-Ειρηνικό, Chua Pei Ying, σχολίασε ότι μικρές πληθυσμιακά χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο, καταφέρνουν να «πυγμαχούν πάνω από το βάρος τους», δημιουργώντας ευνοϊκά οικοσυστήματα για την καλλιέργεια δεξιοτήτων AI. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών και επενδύσεων στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Αν και η Ινδία δεν βρίσκεται ακόμη στη δεκάδα, παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση 252% στη συγκέντρωση AI ταλέντου από το 2016 έως το 2024, ενώ καταγράφει άνοδο 33,4% στην πρόσληψη ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο 2024 – ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και τις ΗΠΑ (24,7%) και τη Σιγκαπούρη (25%).

Η Ιρλανδία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, φτάνοντας στην 7η θέση, ενώ η Νότια Κορέα υποχώρησε τρεις, καταλήγοντας 10η. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία διατηρούν σταθερή θέση στον ευρωπαϊκό πυρήνα ανάπτυξης της AI.

Σύμφωνα με τη Microsoft και τη LinkedIn, 66% των εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν θα προσλάμβαναν εργαζόμενο χωρίς γνώσεις AI, ενώ 71% θα προτιμούσαν λιγότερο έμπειρο υποψήφιο με AI δεξιότητες από έναν πιο έμπειρο χωρίς τέτοιες γνώσεις.

Στη Σιγκαπούρη, οι εργαζόμενοι επενδύουν 40% περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση AI δεξιοτήτων σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ασία, όπως επισημαίνει η LinkedIn.