Ερευνητές στην Αυστραλία πανηγυρίζουν για τα πρώτα έμβρυα καγκουρό που δημιουργήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, ένα «ριζοσπαστικό επίτευγμα» που όπως λένε θα μπορούσε να προσφέρει σανίδα σωτηρίας για τα απειλούμενα μαρσιποφόρα της Ωκεανίας.
Η έρευνα θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική για τις προσπάθειες της Αυστραλίας να προστατεύσει την απειλούμενη πανίδα της, έχοντας ήδη χάσει 33 είδη θηλαστικών από την εποχή της άφιξης των πρώτων Ευρωπαίων –αριθμός μεγαλύτερος από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
Στα τελευταία πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο καγκουρό του είδους Macropus giganteus (εικόνα), το οποίο δεν είναι απειλούμενο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συγγενείς του που απειλούνται με εξαφάνιση, επισήμαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
Εκτός από τα καγκουρό, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη μαρσιποφόρων όπως τα κοάλα και ο διάβολος της Τασμανίας.
Οι ερευνητές χρειάστηκαν να μελετήσουν την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων των καγκουρό πριν εφαρμόσουν εξωσωματική γονιμοποίηση, κατά την οποία ένα μεμονωμένο σπερματοζωάριο εισήχθη στο ωάριο.
Τα έμβρυα που προέκυψαν δεν εμφυτεύτηκαν πάντως στη μήτρα θηλυκών, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περαιτέρω μελέτες και «τεχνικές προόδους».
Παρά το γεγονός ότι τα καγκουρό είναι τα πιο διάσημα και εμβληματικά ζώα της Αυστραλίας, οι μελέτες για την αναπαραγωγική βιολογία του είναι περιορισμένες, επισήμανε η ερευνητική ομάδα.
«Βελτιώνουμε τώρα τις τεχνικές για τη συλλογή, την καλλιέργεια και τη διατήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από μαρσιποφόρα» δήλωσε ο δρ Άντρες Γκαμπίνι, επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας.
Η προσέγγιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζεται για τη σωτηρία αρκετών απειλούμενων ειδών.
Πέρυσι επιτεύχθη μάλιστα με η πρώτη εγκυμοσύνη βόρειου λευκού ρινόκερου, του οποίου μόνο δύο άτομα επιζούν στην Αφρική.
Πηγή: in.gr