Μια εκτενή ανάλυση με αφορμή το θέμα που ανέδειξε η «Π» αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης βροχοπτώσεων μέσω βομβαρδισμών σύννεφων, παρουσιάζουν τρεις μετεωρολόγοι, προσθέτοντας σημαντικά στοιχεία στο εγχείρημα.
Η «Π» δημοσιεύει την ανάλυση που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Μιχάλης Καρακατσάνης, Νικόλαος Ράμμος και Θωμάς Μαυρουδάκης, παρουσιάζοντάς την αυτούσια. Ειδικότερα στην ανάλυση τους αναφέρονται τα εξής:
Α. Η μέθοδος που παγκόσμια ακολουθείται σε προγράμματα αύξησης βροχόπτωσης είναι η σπορά κατάλληλου υλικού (Ιωδιούχου Αργύρου) σε υπέρψυχρα και μόνο νέφη (και από τα οποία το νησί μας είναι ‘’πλούσιο’’ κυρίως τους χειμερινούς μήνες).
Β. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεθόδου πουθενά σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται, δεν έδωσαν κάποια αποτελέσματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Μπορεί εύκολα ο κάθε ένας να ανατρέξει και να ενημερωθεί για αυτές τις μελέτες καθώς και τα αποτελέσματά τους στις ιστοσελίδες των: WMO (Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός), WMΑ (Weather Modification Association) ή και στον WMI (Weather Modification Incorporated). Όσον αφορά την Ελλάδα σας αναφέρουμε τις δύο μελέτες που έγιναν στην χώρα μας με πρώτη το 1994 από την κ. Κωνσταντινίδου και το ΑΠΘ (σε περιοχές όπου το πρόγραμμα εφαρμοζόταν για περισσότερο από 10 χρόνια) και η δεύτερη το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος DAPHNE στην περιοχή της Θεσσαλίας ( σε περιοχές όπου το πρόγραμμα εφαρμοζόταν για περισσότερο από 30 χρόνια!).
Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξαν ανιχνεύσιμες ποσότητες του υγροσκοπικού υλικού στο έδαφος , στα φυτά, στα ζώα, στο νερό και γενικά δεν αναφέρθηκε καμιά περιβαλλοντική επίπτωση. Και πώς είναι δυνατόν να ανιχνευθεί όταν μόλις ένα κιλό υλικού σποράς (Ιωδιούχος Άργυρος) διαλύεται σε εκατομμύρια τόνους νερού στην ατμόσφαιρα, αλλά και επειδή το ίδιο το υλικό υπάρχει σε μικροποσότητες σχεδόν σε όλα τα εδάφη της χώρας μας.
Γ. Η προσπάθεια αύξησης της βροχόπτωσης σε μια περιοχή για να έχει αποτελέσματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τον πρώτο και πιο σπουδαίο ρόλο παίζουν η μορφολογία του εδάφους και οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή την περιοχή. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει βροχή από το μηδέν. Πρέπει να επικρατούν στην ατμόσφαιρα συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, ώστε με εξωτερική βοήθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία εκεί που ακριβώς θέλουμε να βρέξει και όχι στην θάλασσα (που ενδεχόμενα θα έπεφτε η βροχή από μόνη της).
Τέτοιες προσπάθειες γίνονται σε πολλές περιοχές στον κόσμο, σας αναφέρουμε όμως δύο προσπάθειες που έγιναν στην χώρα μας για αύξηση βροχόπτωσης με πρώτη την επιτυχημένη το 1994 στις λεκάνες του Μόρνου και της Υλίκης, και δεύτερη (μερικώς επιτυχημένη κυρίως λόγο της μορφολογίας του εδάφους ) το 2001 στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Τώρα όσον αφορά την Κρήτη με την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας (στην κατεύθυνση βορράς – νότος) και με τους ορεινούς όγκους που είναι σχεδόν κάθετοι αποτελεί την ιδανικότερη περιοχή για δημιουργία των νεφών (υπέρψυχρα νέφη) που χρειάζονται για να εφαρμοστούν τέτοια προγράμματα. Δεν χρειάζονται αχανείς πεδινές εκτάσεις (βλ. Θεσσαλία) αλλά μικρές ανοδικές πλαγιές που θα βοηθήσουν στην αρχική συμπύκνωση των υδρατμών που μεταφέρονται από την θάλασσα και στην συνέχεια να δώσουν τα ελάχιστα που χρειάζεται μια τέτοια μέθοδος για να δημιουργηθεί βροχή, εκεί που από πριν έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να βρέξει (Daniel Rosenfeld και William L. Woodley).
Δ. Τέλος σχετικά με τις καχυποψίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που εκφράζονται μεταξύ ακόμα και των μετεωρολόγων είναι καλό που υπάρχουν, γιατί μέσα από αυτή την ευγενή άμιλλα η επιστήμη πάντα προχωράει μακρύτερα. Να θυμίσουμε εδώ τις αντιδράσεις που υπήρξαν από επιστημονικούς κύκλους της εποχής, όταν βραβεύτηκε ο Αινστάιν με το βραβείο Νόμπελ για την Θεωρία της Σχετικότητας.
Αυτή την στιγμή ‘’τρέχουν’’ στον κόσμο 230 προγράμματα τροποποίησης καιρού σε Ευρώπη ( Ν.Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα σε Βουλγαρία Ρουμανία). Εδώ και χρόνια επιχειρείται το πρόγραμμα με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ισραήλ, σε Περιφέρειες της Τουρκίας αλλά και σε: Σαουδική Αραβία, Αμμάν, Ιορδανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα.
Με την τεχνολογία να κάνει άλματα σε όλα τα μέσα υποστήριξης είτε στο έδαφος είτε στον αέρα είναι εύκολο να καταλάβει ο οποιοσδήποτε την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή προγραμμάτων αύξησης της βροχόπτωσης και πως τα προγράμματα τροποποίησης καιρού θα αποτελέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα παγκόσμια, την μοναδική ίσως λύση εξεύρεσης του πολυπόθητου νερού.
Πάντα στην διάθεσή σας.
Με εκτίμηση
Μιχάλης Καρακατσάνης
Μετεωρολόγος
Νικόλαος Ράμμος
Μετεωρολόγος
Θωμάς Μαυρουδάκης
Μετεωρολόγος