10 χρόνια Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Όλη η αξιοθαύμαστη και πρωτοποριακή διαδρομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που έφερε στο προσκήνιο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Η εκδήλωση ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιου Κρήτης, στο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής στον κόλπο Δερματά.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μωυσής Μυλωνάς, ο οποίος είναι κυριολεκτικά η «ψυχή» του Μουσείου, καθώς κατάφερε μαζί με σπουδαίους και άξιους επιστήμονες του Πανεπιστημίου να φέρνουν σε πέρας ένα μεγάλο όραμα για την πόλη, την Κρήτη, αν όχι για τη χώρα ολόκληρη.

Ο ίδιος μίλησε για τη δεκάχρονη διαδρομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής στον κόλπο Δερματά και την άρρηκτη σχέση με την πόλη η οποία ανατροφοδοτείται συνεχώς. Όλα αυτά χάρη στην εξωστρέφεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των ανθρώπων που στηρίζουν τόσα χρόνια τη λειτουργία του.

Η παρουσίαση του κ. Μυλωνά κάλυψε  όλη την πορεία των εκθέσεων του Μουσείου που ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια, δηλαδή το 1994. Τότε έγινε η πρώτη έκθεση στον Κούλε, την οποία επισκέφθηκαν μέσα στις 20 μέρες που διήρκησε πάνω από 50.000 επισκέπτες. Όπως ο ίδιος περιγράφει, «ήταν και η πρώτη φορά που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι πολιτικές αρχές και οι πανεπιστημιακές αρχές το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο να είναι εξωστρεφές και να ενημερώνει τον κόσμο για το περιβάλλον της Κρήτης και ευρύτερα της Μεσογείου.

10 χρόνια Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
και ο δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μ. Μυλωνάς

Από το 1994 και μέχρι το  1998 έγιναν διάφορες εκθέσεις στην Κρήτη. Έτσι αναπτύχθηκε  μια πολύ μεγάλη δυναμική, που οδήγησε  το 1998 στη διαμόρφωσης της  έκθεσης στο παλιό Παγκρήτιο στη λεωφόρο Κνωσού, μέσα από την οποία αναδείχτηκε με τρόπο πρωτοποριακό το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή στο Μουσείο ανθρώπων, π.χ. της τότε διευθύντριας της Περιφέρειας Μαρίας Ιωαννίδου, του πρώην  πρύτανη που Χρήστου Νικολάου, ενώ μίλησε και για τη συμβολή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Ηλία Ευθυμιόπουλου.

“Στη συνέχεια το Μουσείο κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Urban 2 που αφορούσε στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης και μετά από πολλές συζητήσεις και  μεγάλο αγώνα πείσθηκε ο Δήμος Ηρακλείου  και η ΔΕΗ να παραχωρήσει το κτίριο της  παλιάς Ηλεκτρικής. Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Μουσείου ξεκινούν το 2003 το 2007 ολοκληρώνεται το κτίριο, που ξεκινά ένας νέος μαραθώνιος για την αναζήτηση κονδυλίων χρηματοδότησης μέσω των οποίων διαμορφώθηκε όλος ο εσωτερικός χώρος του Μουσείου ο ερευνότοπος, η σεισμική τράπεζα ο περιβάλλων χώρος…

Η λειτουργία του Μουσείου εμπλουτίστηκε με περιοδικές εκθέσεις όπως για παράδειγμα οι Δεινόσαυροι,  ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα φυτά στον πολιτισμό της Ευρώπης κ.ά. Οι χώροι του Μουσείου λειτουργούν με στόχο να φτιάχνεται πάντα κάτι πιο δυναμικό και φέτος διαφάνηκε αυτή  η δυνατότητα μετά από τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, με την οποία φτιάχτηκε μια συνολική μελέτη για τον εκθεσιακό χώρο. Οπότε τα 10 χρόνια βρίσκουν την έκθεση να έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο που ήταν σημαντικός διότι την κατοχύρωσε και έδειξε πόσα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες, στην πόλη και στη συνέχεια ευελπιστούμε ότι η καινούρια έκθεση -αυτή που διαμορφώνεται τώρα, θα διαμορφώσει έναν χώρο που θα είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη».

Β. Λαμπρινός: “Το πρωτοποριακό και εξωστρεφές Μουσείο τιμά και πλουτίζει το Ηράκλειο”

Στην επετειακή εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η δεκαετής παρουσία του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» στον χώρο του παραλιακού βιομηχανικού κτιρίου του Ηρακλείου, το ανέδειξε ως έναν βασικό πόλο, ουσιαστικής γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του άστεως προς τους  τομείς της Ζωολογίας, της Βοτανικής, της Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας, και της Ορυκτολογίας, οι οποίοι, ενώ αποτελούν το υλικό πεδίο του πλανήτη μας, δεν υπάρχει η ανάλογη βιωματική σχέση, η εκ του σύνεγγυς παρατήρηση και εμπειρία στους ανθρώπους των σύγχρονων πόλεων.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός
Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός

Συνάμα, καθώς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης οι εκθέσεις, η έρευνα, τα προγράμματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, λειτουργούν ως επιστημονικές δράσεις. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε βέβαια μια χρονικά μεγαλύτερη διαδρομή ως την οριστική του εγκατάσταση.

Όλη αυτή η αξιοθαύμαστη πορεία δείχνει ότι από το ξεκίνημά του έως σήμερα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό, πίστεψαν στο όραμά τους, μόχθησαν γι’ αυτό και δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες –εν μέσω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που επέφερε στη χώρα μας η πολύχρονη κρίση– για ένα πρωτοποριακό και εξωστρεφές μουσείο, που τιμά και πλουτίζει το Ηράκλειο και τη μακρά ιστορική του διαδρομή».

Γ. Αεράκης: “Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας κάνει περήφανους  σε πολλά επίπεδα”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γιώργος Αεράκης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνιων  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ηλεκτρική, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το  Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι υπερήφανο, όπως για την εξαιρετική ποιότητα του διδακτικού του προσωπικού και για την υψηλή βαθμολογία που λαμβάνει κάθε χρόνο στα university rankings, που το τοποθετούν στο υψηλότερο σκαλί μεταξύ των ελληνικών και πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γ. Αεράκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός και ο δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μ. Μυλωνάς
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων

Έχει όμως και έναν άλλο λόγο να είναι υπερήφανο το πανεπιστήμιό μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι στα 40 μόλις χρόνια της λειτουργίας του, που δεν είναι πολλά για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, δημιούργησε και συντηρεί τέσσερα Μουσεία: Το Μουσείο Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, το Μουσείο Ιατρικής στο Ηράκλειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου και το δικό μας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού μας. Αρκεί να αναφέρω ότι η παγκόσμια πλατφόρμα Tripadvisor ανάμεσα σε 84 προτεινόμενους προορισμούς για την πόλη του Ηρακλείου το τοποθετεί στην πρώτη τριάδα. Τι είναι ένα πανεπιστημιακό μουσείο αν όχι ο καθρέπτης του Ιδρύματος; Θα έλεγα ότι είναι το πολιτιστικό εκείνο αγαθό που προσφέρεται από το πανεπιστήμιο της καρδιάς μας στον καθένα που το επισκέπτεται».