Παρέμβαση στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, έκανε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας οργιώδη διαπλοκή εκτελεστικής εξουσίας και δικαστικής λειτουργίας που πολλές φορές εμπλέκει και τη νομοθετική λειτουργία, με αφορμή τη διάταξη με την οποία θεσμοθετείται γνωμοδότηση των Δικαστών στη διαδικασία διορισμού της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση:
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αυτό το πρόβλημα δεν το λύνει η πρότασή σας να εμπλέκονται και οι Δικαστές σε μια διαδικασία διαπλοκής ακόμα περισσότερο. Για την ακρίβεια, να εμπλέκονται περισσότεροι Δικαστές στην διαδικασία αυτή, να διαμορφώνονται προσδοκίες και να διαμορφώνεται κι ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Η δική μου θέση διαχρονικά, έχει εκφραστεί σε κάθε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την εποχή που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, πάντοτε κατέγραφα την αντίθεσή μου στο γεγονός ότι εμπλέκεται η Κυβέρνηση και η Βουλή στο διορισμό της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και η επίσημη θέση και πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας, την οποία σας την έχουμε καταθέσει εγκαίρως, εγκύρως, λεπτομερώς και επανειλημμένως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να έχουμε:
- κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας
- κατάργηση της Υπουργικής Ασυλίας -του Nόμου περί Eυθύνης Υπουργών- και
- κατάργηση του διορισμού της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση,
διότι και οι τρεις αυτές συνθήκες δημιουργούν το πλαίσιο της πολιτικής ατιμωρησίας για αξιόποινες συμπεριφορές, το πλαίσιο της ανισονομίας, το πλαίσιο των προνομίων ενός πολιτικού προσωπικού που δεν θέλει να ελέγχεται με τους ίδιους όρους που ελέγχονται οι απλοί πολίτες, το πλαίσιο των λυσσωδών παρεμβάσεων της κυβερνητικής εξουσίας στην δικαστική».
Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις Κυβερνητικές παρεμβάσεις που έγιναν, τόσο στη δίκη ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου 781 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ζήτησαν προσωρινή δικαστική προστασία, όσο και την ενεργή Κυβερνητική παρέμβαση στη διαδικασία για το Έγκλημα των Τεμπών: «Παρενέβητε και εσείς και άλλοι επτά Υπουργοί σε μία δίκη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ασφαλιστικών μέτρων, όπου 781 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ζήτησαν προσωρινή δικαστική προστασία από τον Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται. Φέρατε πριν από λίγους μόνο μήνες διατάξεις, με τις οποίες κάνατε ενεργή παρέμβαση στη διαδικασία για το Έγκλημα των Τεμπών, αφαιρέσατε την αρμοδιότητα περί παραπομπής από το Συμβούλιο Εφετών και την δώσατε στον Εισαγγελέα Εφετών, ένας μόνο να αποφασίζει και ένας μόνο επηρεάζεται και ελέγχεται πιο εύκολα από ότι τρεις συν έναν, τρεις Εφέτες με Πρόεδρο και Εισαγγελέας. Είπατε όχι 3 Εφέτες και Εισαγγελέας, αλλά μόνον Εισαγγελέας. Αφαιρέσατε την αρμοδιότητα για την κρίση και μένει βέβαια να κριθεί, διότι η άποψή μας είναι ότι Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο πρέπει να κρίνει το Έγκλημα των Τεμπών. Αφαιρέσατε, όμως, την αρμοδιότητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, από 3 δηλαδή Εφέτες με Πρόεδρο Εφετών και την δώσατε σε έναν Εφέτη, ένας πάλι μόνο θα κρίνει. Ένας ελέγχεται και επηρεάζεται ευκολότερα από περισσότερους. Και με τις ίδιες διατάξεις, που φέρατε, όπως πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης, θα με διαψεύσετε αν δεν ισχύει, ωφελήθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών και όσοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, διότι άλλαξε η αρμοδιότητα. Διαβάσαμε ότι η δίκη πια αλλάζει Δικαστήριο. Θα με επιβεβαιώσετε ή θα με διαψεύσετε. Παρακολουθούμε, όμως, τι συμβαίνει και παρακολουθούμε και πώς αλλάζουν οι ψήφοι στις Διασκέψεις και στην Ολομέλεια την ώρα που υπάρχουν υποδικίες, προσδοκίες και άλλου είδους παρεμβάσεις και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η Πλεύση Ελευθερίας, κύριε Υπουργέ, πιστεύει ακράδαντα, ότι αν δεν υπάρξει Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία και η χώρα μας πάσχει τρομακτικά. Έγινε η “κακιά η χώρα” και η χώρα του «πάμε και όπου βγει» ακριβώς διότι επί χρόνια επικράτησε η ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού και η αδιαφάνεια».
Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη, η Ζωή αναφέρθηκε στις κακοποιητικές συμπεριφορές και επιθέσεις που δέχεται η ίδια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω θέσει το θέμα του κακού προτύπου που παράγει το πολιτικό προσωπικό για την κοινωνία. Και ξέρετε πολύ καλά ότι έχω κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη με 25 επίκαιρες ερωτήσεις».