Με σκληρές αιχμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δριμεία επίθεση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημαδεύτηκε η τελευταία ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Βουλή.
Το ν/σ, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρασε με την κυβερνητική πλειοψηφία, που δεν λύγισε από τις φωτιές και τους τραυματισμούς έξω από τη Βουλή.
Μητσοτάκης: Κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του χθες στη Βουλή επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, του είπε ότι “τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του, δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές, που δεν νομίζω ότι έχει απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την Επιτροπή από ό,τι το δικό μου. Διότι αυτή ήταν η συνειδητή στρατηγική σας: να στοχοποιήσετε εμένα, τη σύζυγό μου, εδώ και επτά χρόνια. Επομένως, καλά ξεμπερδέματα τώρα για τα δικά σας προβλήματα”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Φάμελλος για τα ζητήματα του κράτους δικαίου, υπενθύμισε δύο δηλώσεις οι οποίες έγιναν τις τελευταίες μέρες “για τα πεπραγμένα των δικών σας ημερών”.
«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα “παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης”», υποστήριζε, προσέξτε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιον να στηθεί; Προφανώς από τον Πρωθυπουργό, κάτι θα ήξερε για το ζήτημα αυτό και ο κ. Παππάς, ο οποίος κουνάει το κεφάλι του από πίσω σας” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:
“Ο κ. Κούλογλου σήμερα, εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ: «το να μπουν μέσα στο κάδρο Πικραμμένος, Βενιζέλος, Σαμαράς, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση. Αναγκάζομαι, λοιπόν, να επανέλθω στα ζητήματα αυτά, για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τόσο πολύ κόπτεσθε για τα θέματα κράτους δικαίου. Καλό είναι, λοιπόν, να τα θυμίζουμε και αυτά διότι δεν έχουμε, ξέρετε, εδώ πολύ ασθενή μνήμη. Και νομίζω ότι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στις 12/2 όπου είχε πει ότι «σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό μοντέλο».
“Εμένα πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:
“Και, εν πάση περιπτώσει, αν μιλάμε για σκανδιναβικό μοντέλο, να σας πω ότι η Φινλανδία -που πράγματι είναι μια χώρα την οποία και εγώ έχω μελετήσει και έκανε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην παιδεία της, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια παιδεία- αυτή τη στιγμή ουσιαστικά προσφέρει πανεπιστημιακές θέσεις στο 30% -προσέξτε, το 30%- των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο 70% κατευθύνεται στη μεταλυκειακή και την τεχνική εκπαίδευση. Λοιπόν, αυτό είναι το σκανδιναβικό μοντέλο”.
ΣΥΡΙΖΑ – Φάμελλος: “Ποδοπατούν τα όνειρα των νέων”
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποδοπατούν τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα» στο βωμό κάποιων «συμφερόντων», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό καταδικάζοντας την επίθεση που έγινε κοντά στη ελληνική αποστολή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική και ότι πρέπει να ασκήσει διπλωματία για την ειρήνη και στην Ουκρανία και στη Γάζα.
Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογράμμισε πως «έχουμε δρόμο» για την ισότητα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την άρνησή της να νομοθετήσει τη γυναικοκτονία. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, περί «sugar daddies» αλλά σχολίασε και τις αιχμές του πρωθυπουργού για τα κομμουνιστικά καθεστώτα ως «ψευδή στερεότυπα».
Ο Σ. Φάμελλος απάντησε και στην αιχμή που άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περί «καριέρας σε πορείες», δηλώνοντας «περήφανος» για την «καριέρα» αυτή δίπλα στους «φοιτητές και τους εργαζόμενους» και αντιπαραβάλλοντας την «καριέρα» σε «απλήρωτα δάνεια» για τον αρχηγό της ΝΔ.
Τοποθέτηση Τσίπρα
Ως «άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος» και «άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων, τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση», χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε δήλωση του ότι «από το 15% για την Παιδεία της δεκαετίας του 1960 ως το Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία του Πολυτεχνείου και τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των δασκάλων τους τα νεότερα χρόνια, οι αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία ήταν πάντα συνυφασμένοι με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Γιατί μια κοινωνία που δεν παρέχει σε όλες και όλους ισότιμα το δικαίωμα στη μόρφωση είναι μια κοινωνία καταδικασμένη σε μαρασμό».
Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».
Ανδρουλάκης: “Συγκεκριμένα funds έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες”
Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.
«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».
«Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».
«Νομοθετείτε καθ’ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος “μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».
Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».
Παρέμβαση Πιερρακάκη
Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα: «Διάβασα ότι τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, και θέλω να μοιραστώ με το σώμα την ανακούφιση μου. Διότι εάν θα έχει την μοίρα της προηγούμενης δημόσιας τοποθετήσής πριν από το συνέδριο σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε εάν συνταγματολόγοι όπως οι κ.κ. Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης δεν είναι «σύννομοι», ενώ, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του Κ. Γαβρόγλου, που είχε καταθέσει διάταξη για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας. «Αυτό, τι είναι ακριβώς; Σε ποια έννομη τάξη πατάει, εάν όχι στην ίδια που πατάει και το νομοσχέδιο μας για τη διασυνοριακότητα, ότι η εγκατάσταση είναι διακριτή από τη σύσταση;
Αυτό είπε ο Κώστας Γαβρόγλου ουσιαστικά, φέρνοντας την συγκεκριμένη ρύθμιση του 2018, και μια πολύ πιο σκληρή και ασφυκτική ρύθμιση φέραμε εμείς μέσα από αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: «Εάν έχετε πρόβλημα με τα κολέγια, γιατί δεν έχετε αποκηρύξει τις ερωτήσεις που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος στην Ευρωβουλή, πριν από 20 χρόνια, για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας»;
Απάντηση Κουτσούμπα
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε, χθες το πρωί στη Bουλή, «στα όσα απαράδεκτα απηύθυνε στον ίδιο και στο ΚΚΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» αναφέρoυν πηγές του ΚΚΕ «σχετικά με την αντιπαράθεση του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και προσθέτουν:
«Στις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη ότι το ΚΚΕ είναι αναχρονιστικό κόμμα, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε “το να λες εσύ ότι το ΚΚΕ είναι αναχρονιστικό κόμμα είναι τιμή για το ΚΚΕ”, λέγοντάς του επίσης να αναζητήσει “τι πραγματικά μας λένε βουλευτές της ΝΔ στους διαδρόμους του κοινοβουλίου” για τις καταγγελίες του ΚΚΕ και συμπλήρωσε “να ντρέπεστε που δεν λέτε τίποτα για τη δράση εμπόρων που επιδιώκουν τον εκμαυλισμό φοιτητριών και φοιτητών”.
Αποδείχθηκε σήμερα ποιος είναι ο εμπνευστής και ενορχηστρωτής αυτής της γελοίας επίθεσης στο ΚΚΕ και τον Γενικό Γραμματέα του, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δε αναφορές του για το τι γινόταν στις χώρες του σοσιαλισμού, αποδεικνύουν όχι μόνο ότι είναι αθεράπευτος και ανιστόρητος αντικομμουνιστής, αλλά και ότι το βασικό του πρόβλημα δεν είναι οι δήθεν “σεξιστικές” δηλώσεις του ΚΚΕ, αλλά ότι αυτές οι καταγγελίες αναδεικνύουν τη σήψη του συστήματος που υπηρετεί».
Η Νέα Αριστερά
«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι θα ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλεί την εθνική αντιπροσωπεία να παραβιάσει το Σύνταγμα και υπογράμμισε ότι «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο».
Είπε ότι η πρόταση προς την προοδευτική αντιπολίτευση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αφορούσε στη δημιουργία μετώπου κατά τής «παραβίασης του Συντάγματος», προκειμένου να «έρθει ο πρωθυπουργός να απολογηθεί» και για επιπλέον τρεις μέρες η κοινωνία να ακούσει τα επιχειρήματα όσων υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σχολίασε ότι «δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ακολούθησαν και αστεία επιχειρήματα». Είπε πως αν το πρόβλημα είναι ότι την πρόταση κατέθεσε η Νέα Αριστερά, «ας την αποσύρουμε, καταθέστε τη εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα την υπογράψουμε».