Με υψηλούς τόνους και σκληρή κριτική ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για σχέδιο νόμου που έρχεται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» ζήτησαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση έγινε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Καλαματιανό, που επισήμανε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και το άρθρο 16, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Για το θέμα είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας» ενώ παρέμεινε ανυποχώρητος λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις επαγγελματικές ευκαιρίες στη χώρα και θα προκαλέσει την επιστροφή των φοιτητών.
Επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι έχουμε σήμερα 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας, ενώ στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα «που κάνουμε ότι δεν υπάρχει».
«Όχι» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου
«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», τόνισε στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τα μη κεδροσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν.
Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».
Σφοδρή επίθεση
από Πολάκη
Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, αποκαλώντας τον «υπηρέτη των ιδεοληψιών του νεοφιλελευθερισμού».
Ο πρώην υπουργός σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτήρισε θλιβερό «να βλέπει κανείς ανθρώπους που υπηρέτησαν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ να έχουν αναλάβει το νεοφιλελεύθερο “πέρασμα” των ιδιωτικών Πανεπιστημίων». Σχολιάζοντας δε, φράση του υπουργού Παιδείας περί «τοτέμ», είπε: «Φέρνετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφήστε τις μπούρδες περί μη κερδοσκοπικών και τα περί τοτέμ, δεν είναι ο Πιερρακάκης ο μεγάλος Μανιτού που θα αναμορφώσει την Παιδεία». Σε άλλο δε, σημείο ανέφερε πως «δεν αξίζουν μια τρίχα από τα … παπούτσια μας αυτοί οι δήθεν άριστοι και οι γόνοι», αλλά και ότι «χτύπα ξύλο, αν πάθετε κάτι, ένας απόφοιτος αυτής της ιδιωτικής σχολής θα σας αναλάβει. Να δούμε τότε τι θα γίνει. Και ποιος θα κάτσει πάνω στο τοτέμ…».
Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φέρει την ευθύνη για την κατάργηση δημόσιων μεταλυκειακών προγραμμάτων για να «σπρώξει» πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ –όπως είπε- ένας από τους λόγους που προωθείται η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η υπόγεια συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τη CVC, στην οποία εργαζόταν η κόρη του πρωθυπουργού.
“Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφρ. Κτενά.
– Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.
-Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση, είπε από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη.
«Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια», είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Σπ. Τσιρώνης.