Την θέση του Υπουργού μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο μέχρι χθες Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επανιδρύθηκε από χθες με απόφαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών θεμάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

Την θέση του Υπουργού μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο μέχρι χθες Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στην Χίο, όπου το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναβρασμός.

Το χαρτοφυλάκιο του κ. Μηταράκη στο Υπουργείο Εργασίας πέρασε στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στην θέση του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, η  απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ώστε να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα δύο νέα κορυφαία στελέχη επιφορτίζονται με τις αρμοδιότητες για ενίσχυση της φύλαξης τω θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, επίσπευση και απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και επιστροφές παράτυπων μεταναστών, παράλληλα με την μετακίνηση χιλιάδων αιτούντων ασύλου και παράτυπων μεταναστών σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ορκωμοσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης ενώπιον του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με αφορμή τη σύσταση του υπουργείου, κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνεται, ενώ υπογραμμίζουν πως το σχέδιο για το μεταναστευτικό «είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός αναμένει από τους νέους υπουργούς του να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας.

Αναμένεται παράλληλα να προχωρήσουν δράσεις  για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης  της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής πάντως, δεν μένει χωρίς αντικείμενο, αφού μετά την ίδρυση του νέου Υπουργείου διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων».

Αντιδράσεις

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να συστήσει ξανά το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αιχμηρό σχόλιο του στο Twitter έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό ο οποίος και αντιλήφθηκε με καθυστέρηση έξι μηνών και επτά ημερών την ανάγκη ύπαρξης ενός ιδιαίτερα σημαντικού υπουργείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος μίλησε για ανικανότητα της ΝΔ στο μεταναστευτικό.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό και προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας» συμπληρώνει. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοΐδη, που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για «ανικανότητα», η οποία δημιουργεί «χαοτική κατάσταση».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν» σημειώνει ο κ. Πέτσας για να προσθέσει: «Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε και το ΚΙΝΑΛ δια στόματος Καμίνη.  «Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς» αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.