Και ξαφνικά το διώχνουν! Ούτε ένα χρόνο δεν έκλεισε το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο υπουργείο Άμυνας και ξηλώνεται – για να μεταφερθεί στη Σχολή Ευελπίδων – και έρχεται ο Καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος ώστε να επιμεληθεί την ανάπλαση του χώρου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεντροφύτευση, υπόγειο γκαράζ και βιοκλιματικά σκίαστρα.
Το μνημείου του τέως αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου μετακινείται και στη θέση του θα μπει δημιουργία του Βαρώτσου.
Πρόκειται για «ένα σύγχρονο λεπτεπίλεπτο μνημείο (κεντρική φωτογραφία) που θα σχηματίζεται ένας ανοιχτοπράσινος κυκλικός λαβύρινθος από ανοιχτοπράσινες γυάλινες στήλες πάνω στις οποίες θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των 121.692 πεσόντων , τα οποία την νύχτα θα φωσφορίζουν από το φως που θα αναδύεται από την λευκή βάση του μνημείου αλλά και από το λαμπύρισμα της φλόγας που θα βγαίνει από την εστία που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της βάσης του μνημείου και θα είναι αναμμένη όλο το εικοσιτετράωρο».
Όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής, θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό – φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους.
Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.
Πλευρικά του μνημείου δημιουργούνται δύο πάρκα, από αριστερά με 25 ελιές και από δεξιά άλλες 28, με αναφορές στις δύο σημαντικές εθνικές εορτές, τις οποίες τιμάμε στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Αλλαγές όμως θα γίνουν και στην πρόσοψη του κτιρίου, καθώς θα καλυφθεί με κάθετους αλουμινένιους δοκούς που θα έχουν στενό πλάτος και φαρδύ μήκος έτσι ώστε το κτίριο να προστατεύεται από τον ήλιο και ταυτόχρονα να περνάει το φως της ημέρας στα γραφεία.
Επιπλέον, τα σκίαστρα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο άνετου και δροσερού εσωτερικού περιβάλλοντος για τους χρήστες του κτιρίου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους σε αυτό και προωθώντας τη βιωσιμότητα.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.
Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οποίων ανακοίνωσα μόλις, το κόστος τους θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές. Δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο κύριος Θάνος Λασκαρίδης.
Η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του κυρίου Γιώργου Περιστέρη και της εταιρίας ΓΕΚ. Και έχω τη βεβαιότητα και η υπόλοιπη δαπάνη, η οποία περίπου ανέρχεται στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές».