O λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας
Ο κ. Τσιόδρας

Την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως έχει γράψει η “Π” και είπε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, πρόκειται για μία πρόταση ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τη συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων του νησιού.

Χθες, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν θάνατο ασθενούς, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 156. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.770 μετά την επιβεβαίωση δέκα νέων κρουσμάτων χθες.

Εκ των νέων κρουσμάτων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναφορικά με τους νεκρούς η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 24 συμπολίτες μας. Διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη, ενώ 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέον 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον ιό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του ΠΟΥ σχετικά με το πότε και αν θα εξαφανιστεί ποτέ ο κοροναϊός.

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» είπε.

«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της Γης έναντι του κοροναϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συμπλήρωσε.

«Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και πολλές λεπτομέρειες. Ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Δηλαδή να συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς» υπογράμμισε.

«Είναι σε όλους μας γνωστό πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα, είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας. Αυτή η αναφορά από τον ΠΟΥ προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών» κατέληξε.