Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς ενδεχομένως και σήμερα, να ολοκληρωθεί το… μπουκέτο των υποψηφιοτήτων.
Μέχρι στιγμής, στην κούρσα των υποψήφιων δημάρχων βρίσκονται οι Γιώργος Αλεξάκης, ο Δημήτρης Δουλουφάκης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Γιώργος Σισαμάκης. Σήμερα θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της και η Μαρία Καναβάκη, η οποία θα έχει την στήριξη (αλλά όχι το χρίσμα αφού το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν δίνει χρίσματα) της Χαριλάου Τρικούπη.
Με ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους στη χώρα, όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε και η πολυτέλεια για κάποια αυτόνομη κομματική υποψηφιότητα στο δήμο.
Και μπορεί ο αριθμός των υποψήφιων να μην θεωρείται μεγάλος για το εύρος και τα δεδομένα του Ηρακλείου, ωστόσο με βάση τον νέο νόμο, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά δομικά προβλήματα ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους.
Κι αυτό γιατί ο νόμος έχει τέτοια χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούν πολύ μεγάλο αριθμό υποψήφιων, πολύ μεγάλο αριθμό υποψήφιων γυναικών και πλήρη ψηφοδέλτια για όλες τις τοπικές κοινότητες, κάτι που θεωρείται «άπιαστο όνειρο» σχεδόν για όλους.
Ενώ όμως φαίνεται ότι τα δομικά προβλήματα των συνδυασμών είναι πολύ μεγάλα, σε βαθμό που κάποιοι υποψήφιοι βρίσκονται ήδη πολύ πίσω ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δύο μήνες πριν από τις εκλογές, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διάθεση για έναν μεγάλο συνδυασμό δυνάμεων και μια σύμπλευση κάποιων παρατάξεων.
Όλοι δηλώνουν πως θα κατέβουν αυτόνομα, όλοι θεωρούν πως έχουν τις δυνάμεις να το πράξουν και πιστεύουν πως η συγκυρία είναι τέτοια που θα μπορέσει να τους ευνοήσει, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Στο μεταξύ, μια μεγάλη συνεργασία, με περισσότερο κεντρώα χαρακτηριστικά θα ήταν σχετικά εύκολο να επιτευχθεί κι ακόμα πιο εύκολο να βρεθεί ένας τρόπος να αναλάβουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που έχουν εμπειρία τόσο στον τομέα τους, όσο και στην αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια προοπτική άλλωστε θα ήταν εποικοδομητική και για το Ηράκλειο, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλά στελέχη, τα οποία (εφόσον δεν αλλάξουν οι καταστάσεις) θα μείνουν ανενεργά στην αντιπολίτευση και πολλά από αυτά, διακυβεύοντας το πολιτικό τους μέλλον.
Η διαδικασία πάντως τόσο των εθνικών εκλογών, όσο και των αυτοδιοικητικών όπως εξελίσσεται, δείχνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν μια πολιτική ωριμότητα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, οπότε η διαχείριση της κατάστασης πρέπει να γίνει με όρους διαφορετικούς.