Συμφώνησαν ότι διαφωνούν αλλά ότι και μπορούν να συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Οι διαφωνίες παραμένουν. Είναι όμως θετικό ότι υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Αυτό ήταν το διακύβευμα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί τη βάση της διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα  Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά ήταν παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και  ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με μικρές προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο ουσιαστικής προόδου στα μεγάλα ζητήματα που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τα όσα έχουν γίνει ως τώρα σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας, και να επανεξετάσουν το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και για τα ΜΟΕ.

Μιλώντας στο CNN o πρωθυπουργός έθεσε – σε αδρές γραμμές – και το όριο των προσδοκιών της Αθήνας από τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι «ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», τονίζοντας, παράλληλά, ότι «έχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, όσον αφορά τα εδαφικά θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέστη των μαξιμαλισμών, καθώς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο, δίνοντας και «στίγμα» των προθέσεών του για τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη.