Χαλκιδική: Το πόρισμα του πραγματογνώμονα για το λούνα παρκ όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος

Μία σειρά από αστοχίες και παραλείψεις φαίνεται πως περιγράφονται στην έκθεση που συνέταξε ο πραγματογνώμονας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος από τη Βέροια.

Από την πρώτη στιγμή ο πατέρας του 19χρονου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής ήταν σάπιο και ιδιοκατασκευή.

Η πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατατέθηκε το προηγούμενο 24ωρο στην Αστυνομία – όπως και το πόρισμα από τον έκτακτο τεχνικό έλεγχο που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρεία στην πιστοποίηση της ασφάλειας πάρκων αναψυχής ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογενείας του 19χρονου – και το επόμενο διάστημα η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να περάσει στην επόμενη φάση με την κλήτευση όσων εμπλέκονται στο δυστύχημα προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Τα 6 συμπεράσματα του πραγματογνώμονα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο διορισμένος από τις Αρχές πραγματογνώμονας και περιλαμβάνονται στο πόρισμα που υπογράφει, είναι τα εξής:

1. Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος (Crazy Dance)

2. Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του

3. Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν το τραγικό περιστατικό

4. Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή

5. Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ’ ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί

6. Καθώς το λούνα παρκ φέρεται να λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες.

Κατά τη προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε το περιστατικό θα είχε αποτραπεί

«Τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας και δείχνουν ότι το επίμαχο μηχάνημα ήταν μια ιδιοκατασκευή χωρίς καμία πιστοποίηση καταλληλότητας λειτουργίας» σχολίασαν με δήλωσή τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δικηγόροι της οικογενείας του 19χρονου, Απόστολος Αγγελάκης και Γιάννης Μανδράου.