Συγκλονισμένη είναι η οικογένεια της 13χρονης Δωροθέας, η οποία έχασε τη ζωή της από κεραυνό σε παραλία στη Χαλκιδική.
Το παιδί κολυμπούσε στη θάλασσα με τους γονείς του και κάποια στιγμή αποφάσισαν να βγουν στην παραλία όταν ξεκίνησε να βρέχει.
Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, έπεσε ο κεραυνός και τραυμάτισε τη 13χρονη αλλά και τη μητέρα της. Οι λουόμενοι προσπάθησαν να την βοηθήσουν, αλλά φοβήθηκαν λόγω του κεραυνού και έτσι κάλεσαν το ΕΚΑΒ.
Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, επί 45 λεπτά του έκαναν ΚΑΡΠΑ οι εκπαιδευμένοι διασώστες. Δυστυχώς το κορίτσι, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη ζωή του.
“Ο κεραυνός έπεσε όλος πάνω της και το κοριτσάκι μου δεν ξανασηκώθηκε” είπε στην εκπομπή “LIVE NEWS” του Mega ο πατέρας της 13χρονης από τη Χαλκιδική.
“Έπεσε ένας κεραυνός μπροστά μας. Η γυναίκα μου ήταν προπορευόμενη. Η κόρη μου ήταν 1,5 μέτρο πίσω της. Έπεσαν και οι δύο στο έδαφος, στην άμμο. Δεν ήταν στη θάλασσα μέσα, ήταν στην ακρογιαλιά. Το κοριτσάκι μου δεν ξανασηκώθηκε”.
“Πήρε όλον τον κεραυνό πάνω της, εκατομμύρια βολτ. Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ κάναμε ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Εγώ φυσούσα αέρα μέσα στο στόμα της. Έγινε είσοδος του κεραυνού από το αριστερό φρύδι και έξοδος από την πλάτη”, λέει ο πατέρας της.
Πώς να προφυλαχθούμε από τους κεραυνούς
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από το εν λόγω φυσικό φαινόμενο και τι πρέπει να προσέχουμε.
“Όπως έχουν καταγραφεί από το ιστορικό των κεραυνόπληκτων, οι πλήξεις ανθρώπων στην παραλία είναι αρκετά συχνές. Δεν είναι τόσο σπάνιες όσο θεωρούμε. Μάλιστα είναι πιο συχνές από ότι όταν είμαστε μέσα στην θάλασσα, είναι πιο εύκολο να μας χτυπήσει κεραυνός αν κινούμαστε στην παραλία. Οι τρόποι με τους οποίους πλήττεται το σώμα είναι διάφοροι, μπορεί να υπάρξει άμεση πλήξη, μπορεί όμως να χτυπήσει και το έδαφος πλησίον του σημείου που περπατάμε και να περάσει το φορτίο μέσω του εδάφους στο σώμα μας”, είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε ο κ. Γαλεντέρης: “ο κεραυνός είναι πιο συχνό να χτυπήσει το έδαφος παρά την θάλασσα αν είσαι μέσα στην θάλασσα. Το τι κρατάμε παίζει μεγάλη σημασία. Αν κρατάμε μεταλλικό αντικείμενο, μια ομπρέλα, αυτό είναι “πόλος έλξης”.
Στην περίπτωση της 13χρονης που χτυπήθηκε από κεραυνό, ο κ. Γαλεντέρης σημείωσε πως, “ένα δαχτυλίδι ή ένα σκουλαρίκι δεν μπορεί να είναι κάτι το οποίο μπορεί να τραβήξει τον κεραυνό. Ένα μεγάλο και μακρύ αντικείμενο μπορεί να τον τραβήξει. Μπορεί όμως να είναι και ένα τυχαίο γεγονός, δεν χρειάζεται να κρατάς κάτι μπορεί να σε χτυπήσει έτσι ένας κεραυνός.
Για το αλάτι υπάρχουν μελέτες που δεν έχουν εξακριβωθεί αλλά σύμφωνα με αυτές, τα σωματίδια του νερού που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και από το αλάτι στο σώμα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις κεραυνοπληξίας στην παραλία”.