Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης

Με τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζονται, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής άρχισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)”.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, τοποθετούμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής είπε πως με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν.

Με αφορμή και την αναλογιστική μελέτη, που “για πρώτη φορά ιστορικά” κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης βεβαίωσε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα, πρόσθεσε, (το νέο ασφαλιστικό) “διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070”.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023. Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.

Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ. Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων, είπε ο κ. Βρούτσης.

Πώς αντιδρούν συνδικάτα και αντιπολίτευση

συνταξιούχοι

Οι αντιδράσεις

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εξέφρασαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη εξέφρασε εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Β. Βιλιάρδος.

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε πως «οι 9 στους 10 συνταξιούχους και επαγγελματίες χάνουν από το νέο ασφαλιστικό».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε ότι  παρότι η κυβέρνηση λέει ότι, δεν μειώνει τις συντάξεις, «συνυπογράφει τις μειώσεις Κατρούγκαλου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αμφισβήτησε την αναλογιστική μελέτη, σημειώνοντας ότι διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος είχαν δοθεί και στο παρελθόν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος είπε ότι οι μικρές αυξήσεις σε ορισμένους συνταξιούχους είναι ελάχιστες μπροστά στις απώλειες των τελευταίων ετών, ενώ επικρότησε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει την άρση της αλληλεγγύης των γενεών και καθιστά τον κάθε εργαζόμενο «μάνατζερ του εαυτού του».

«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.