Βροχές και καταιγίδες από ένα σύστημα- εξπρές σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουμε ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και το σύστημα αυτό θα διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Τα έντονα φαινόμενα ξεκίνησαν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Τη Δευτέρα (26-02-24)

α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως στα νότια), την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24)

α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Meteo: Βαρομετρικό χαμηλό από Ιταλία και μεγάλα ύψη βροχής 

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της νότιας Ιταλίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά κατά τη διάρκεια της Κυριακής 25/02 προς το νότιο Ιόνιο με αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από τις βραδινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 26/02 το βαρομετρικό χαμηλό με τάση εξασθένησης αναμένεται να κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακής 25/02 – Δευτέρας 26/02 θα είναι:

– Αρχικά την Κυριακή 25/02 τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25/02 αναμένονται, βροχές και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά-νοτιοδυτικά οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02 αναμένεται να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

– Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως σε τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (πιθανώς και της Αττικής), της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας, των Κυκλάδων, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Νότιας Κρήτης. Πιθανότητα για σημαντικά ύψη βροχής υπάρχει και για τις δυτικές-νοτιοδυτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χαλαζοπτώσεις στα νότια.

– Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια, όπου αναμένονται και λασποβροχές.

– Άνεμοι έως 7-8 μποφόρ κυρίως στα κεντρικά και νότια πελάγη.

– Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 26/02 και να περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

– Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

 

 

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι λόγω της προγνωστικής αβεβαιότητας στην ακριβή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού είναι πιθανό να υπάρχουν μικρές χωρικές διαφοροποιήσεις στις περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα, οπότε και να υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει τον εκτιμώμενο αθροιστικό υετό έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/02.

 

 

Κολυδάς: «Το μέτωπο θα περάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα από Αττική»

Στην πορεία της κακοκαιρίας αναφέρεται σε νέα ανάρτησή του ο διεθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«To ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο επηρεάζει ήδη τα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά τμήματα της Πελ/σου . Η κίνηση των αναπτύξεων είναι ΒΑ ( 049) με ταχύτητα τα 35.68km/h. Τα καταιγιδοφόρα νέφη (Cb) περνάνε την τροπόπαυση, σύμφωνα με την δορυφορική ανάλυση . Το μέτωπο θα περάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα από Αττική.»

Τσατραφύλιας: «Νέα επιδείνωση από την Πέμπτη»

Ο Γιώργος Τσατραφύλιας με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στις περιοχές που θα πληγούν από ισχυρές καταιγίδες. Ο  μετεωρολόγος κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Κυριακής (25/02/2024) μέχρι και την Τρίτη (27/02/2024), ενώ ο καιρός θα έχει νέα επιδείνωση από την Πέμπτη (29/02/2024).

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Περιοχές με ισχυρές καταιγίδες που χρειάζονται την απαιτούμενη προσοχή: Κυριακή 25/2 από τις 20.00 μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας:Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λευκάδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Χανιά

Ξημερώματα Δευτέρας 26/2 μέχρι Δευτέρα μεσημέρι:Αργολίδα,Κορινθία,Λακωνία, Αττική,νησιά Αργοσαρωνικού νότια Εύβοια, Λάρισα,Μαγνησία, Πιερία Χαλκιδική, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο (από Χίο και νοτιότερα)

Δευτέρα Μεσημέρι με Τρίτη πρωί: Κυκλάδες,Κρήτη ,Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο (από Χίο και νοτιότερα).

Υ.Γ :Νέα επιδείνωση Πέμπτη 29/2 -Παρασκευή 1/3 με βροχές και νοτιάδες»

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.