Ξεκίνησε η συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο θέτει τις βάσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «δίχτυ» προστασίας για τον κατώτατο μισθό, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, με την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να πέσει ο μισθός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, ο κατώτατος μισθός περιλαμβάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς να επιφέρει καμία αλλαγή στη φορολογία, όπως τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση της κοινοτικής οδηγίας στην Επιτροπή.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τα κόμματα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η αντιπολίτευση έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες, δύο από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη Νέα Αριστερά. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας για την επίλυση συλλογικών διαφορών και την επιστροφή του καθορισμού του βασικού μισθού στους συλλογικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά ζητά την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, με τον καθορισμό του να γίνεται μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης το 2025.