ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΠΕΛΩΣΗ: “Μπορεί η Κρήτη να ξαναδεί τη σταφίδα”

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τη δεκαετία του ’80 φορτηγά πλοία να φθάνουν στο λιμάνι του Ηρακλείου και να γεμίζουν με επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα Κρήτης, τα οποία προορίζονταν για αγορές του εξωτερικού.

Ακόμα περισσότεροι βέβαια είναι εκείνοι που θυμούνται τις μαζικές εκριζώσεις των αμπελιών και το «τέλος» της σταφίδας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρ’ όλα αυτά δήλωσε πως επιθυμεί να κάνει μια «νέα αρχή» για την Κρήτη και να υλοποιήσει ένα προωθημένο πρόγραμμα αναμπέλωσης.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και του περιφερειάρχη Κρήτης ανακοίνωσε ότι πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί το ζήτημα της αναμπέλωσης που αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι και τη σταφίδα. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι θα αποτελέσει αντικείμενο προγράμματος που ήδη επεξεργάζονται στο Υπουργείο και μετά βεβαιότητας, όπως τόνισε και θεωρεί ότι θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται βεβαίως, ότι η συγκεκριμένη σκέψη θεωρείται ιδιαίτερα προωθημένη, με δεδομένο το γεγονός πως η Τουρκία έχει δημιουργήσει ήδη μια βιομηχανία που φθάνει τα όρια της «αυτοκρατορίας» σε σχέση με τη σταφίδα, οπότε για να μπει ξανά η Κρήτη στο χάρτη, χρειάζεται μια συνολικότερη προσπάθεια κι απαιτούνται πολύ λεπτές και στοχευμένες κινήσεις. Ο υπουργός ασφαλώς δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη φάση στις δυσκολίες του εγχειρήματος ή στο πώς θα διεκδικήσει με αξιώσεις ξανά η κρητική σταφίδα μια θέση στον χάρτη, το οποίο επί της ουσίας παραμένει και το σημαντικότερο ζητούμενο.

Ο υπουργός αρκέστηκε να παρατηρήσει πως η Κρήτη χρειάζεται ένα δυναμικό πρόγραμμα αναμπέλωσης για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα της καλλιέργειας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το ζήτημα αυτό, μετά βεβαιότητας θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και θα εξετάσουμε, και θα έχουμε μια απάντηση επί δυο θεμάτων, κυρίως νομικού χαρακτήρα, για το κατά πόσο μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα να το συνεχίσουμε σαν «γέφυρα» στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και επίσης κατά πόσον το να το ξεκινήσουμε τώρα δεν μας δημιουργεί ζητήματα παράνομων ενισχύσεων που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ο κ. Βορίδης τόνισε επίσης ότι από «τη στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας, αυτών των προϊόντων, που έχουν όπως ξαναείπα εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν σημαντικά και την τοπική οικονομία αλλά και ευρύτερα την εθνική οικονομία».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της πρότασης που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι, η πρόταση για αναμπέλωση στο νησί που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες γίνεται αποδεκτό από τον κ. υπουργό και τους συνεργάτες του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει:

«Είναι ένα θέμα καθαρά αναπτυξιακό, έχει ενδογενή ανάπτυξη, γιατί οι παραγωγοί μας θα μπορούν να προχωρήσουν στο μέτρο της αναμπέλωσης που είναι αναγκαίο για την Κρήτη, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, και αφορά τα εξαγώγιμα προϊόντα της σταφίδας αλλά και του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει αυτό το μέτρο».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε παράλληλα ότι, για την επόμενη περίοδο αποτελούν αναγκαιότητα τα εγγειοβελτιωτικά έργα, «γιατί αν θέλουμε να δούμε μεγαλύτερες αποδόσεις για ένα καλύτερο προϊόν προς όφελος του παραγωγού, θα πρέπει να υπάρχουν οι αρδεύσεις.  Εμείς, ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τα αναγκαία έργα και με τους ΤΟΕΒ αλλά και με τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν, και αναφέρομαι στο φράγμα του Πλατύ ποταμού, σε μία σειρά φραγμάτων σε όλη την Κρήτη, που μπορούν να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο αλλά παράλληλα το Υπουργείο έχει βρει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει συζητήσει τις προτάσεις.  Άρα, μπορούμε να πάρουμε και από αυτούς τους πόρους που θα δώσουν σημαντικά έργα πάνω στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα πάνω στην ανάπτυξη της ενδοχώρας της Κρήτης».