Επιβεβαίωση του πορίσματος της έρευνας που διενεργήθηκε από τον ειδικό πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών των θυμάτων και του συλλόγου «Τεμπη 2023» Βασίλη Κοκοτσάκη και την ομάδα του, αποτελεί και η έρευνα των Βέλγων ειδικών του Πανεπιστημίου της Γάνδης, που αποφάνθηκαν ότι στη μοιραία αμαξοστοιχία μεταφέρονταν παράνομα εύφλεκτα υλικά, η ανάφλεξη των οποίων οδήγησε σε ένα μαρτυρικό θάνατο από φωτιά τόσων ανθρώπων…
Ο κ. Κοκοτσάκης μιλώντας στο patris.gr και την «Πατρίς» και ερωτηθείς σχετικά με τις νέες εξελίξεις ανέφερε ότι το πόρισμα των Βέλγων επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γάνδης επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη δική τους έρευνα και το πόρισμά της, καθώς και οι ίδιοι είχαν μιλήσει για πτητικούς υδρογονάνθρακες.
Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως αυτό που συνέβη κατά ή μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη στις 28/2/2023 ήταν η ακαριαία ανάφλεξη των μεταφερόμενων από την εμπορική αμαξοστοιχία υγρών υδρογονανθράκων, δηλαδή χημικών διαλυτών. Επισήμανε, μάλιστα, πως η ανάθεση μιας τέτοιας έρευνας σε ανεξάρτητο φορέα έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.
Όταν πληροφορήθηκαν για αυτήν, ήταν βέβαιοι ότι οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε διαφορετικό αποτέλεσμα από το δικό τους. Ωστόσο, διατύπωσε μια επιφύλαξη σχετικά με την ποσότητα των 3,5 τόνων που ανέφεραν οι Βέλγοι επιστήμονες, εξηγώντας πως προφανώς αναφέρονταν στο υλικό που κάηκε στην πυρόσφαιρα.
Ο κ. Κοκοτσάκης λέει χαρακτηριστικά: «αποκλείεται να ήταν μόνο 3,5 τόνοι. Υπολογίζουμε το ελάχιστο 8 τόνους (με προσομοίωση βενζίνης) που κάηκε στην πυρόσφαιρα και το συνολικό ποσό πάνω από 13 τόνους των εύφλεκτων ουσιών, γιατί στην συνέχεια είχαμε συνεχή καύση διαλυτών στο έδαφος για 28 περίπου λεπτά».
Περιμένουμε και το πόρισμα καθηγητή του Πολυτεχνείου από πλευράς πολιτείας. «Περιμένετε κάτι διαφορετικό;», ρωτήσαμε τον ειδικό πραγματογνώμονα.
Στην απάντησή του ο κ. Κοκοτσάκης υπενθύμισε ότι ο ανακριτής είχε αρχικά στη διάθεσή του την έκθεση των πραγματογνωμόνων του Δημοσίου, η οποία έκανε λόγο για έλαια σιλικόνης των ηλεκτρομηχανών, καθώς και τη δική τους έκθεση, που ανέφερε υγρούς υδρογονάνθρακες, δηλαδή χημικούς διαλύτες. Μετά από μεγάλη πίεση, αποφασίστηκε να ζητηθεί εξέταση σχετικά με το αν το έλαιο σιλικόνης θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο φαινόμενο.
Ο ίδιος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι το πόρισμα θα διαφέρει, καθώς το έλαιο σιλικόνης δεν θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τέτοιο αποτέλεσμα, και εκτίμησε πως κανένας πανεπιστημιακός καθηγητής δεν θα ισχυριζόταν κάτι διαφορετικό. «Έχουμε αποδείξει ότι αποκλείεται να ήταν έλαιο σιλικόνης, δεν το λέμε μόνο», τονίζει.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψει διαφορετικό πόρισμα, μας είπε ότι θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο και θα προκαλούσε αρνητικές εξελίξεις τόσο για την υπόθεση αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως ούτε η κυβέρνηση πιστεύει πλέον κάτι διαφορετικό, αφού «ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από προσχήματα όποιοι μέχρι σήμερα κάνουν κάτι τέτοιο». Ωστόσο, επισήμανε ότι έχουν περάσει ήδη 20 μήνες και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Αν δεν είχε χαθεί, θα είχαν ήδη βρει, λέει, ακόμα και το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά. «Αν από την πρώτη στιγμή είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και δεν είχε καταστραφεί η σκηνή του εγκλήματος με τόση ταχύτητα, όλα τα στοιχεία θα ήταν διαθέσιμα», σχολιάζει.
Σε ερώτηση για το αν δέχτηκαν παρεμβάσεις, ο κ. Κοκοτσάκης μάς είπε πως δεν υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις, αλλά υπενθύμισε πως μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη τους έκθεση, ακούστηκε στη Βουλή ότι επρόκειτο για θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό, όπως είπε, του προκάλεσε μόνο πικρία.
«Όταν τα ακούς αυτά, σε ό,τι με αφορά, εκτός από πικρία, δεν μου προκάλεσε κάτι άλλο. Όμως, φανταστείτε κάποιους που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας και έχουν σχέση με το δημόσιο, δεν το έκαναν.
Γιατί, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες αντοχές. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στη διαδικασία για την αποκάλυψη της αλήθειας. Δημιούργησε πρόβλημα όχι μόνο σε εμάς, που αναζητήσαμε την αλήθεια, αλλά παντού. Βρίσκαμε συνεχώς έναν τοίχο μπροστά μας. Εάν αυτό θεωρείτε ότι είναι παρέμβαση, τότε είναι» τονίζει.
Για το θέμα των πυροσβεστών που υπέστησαν εγκαύματα. ενώ δεν βρίσκονταν εξαρχής στο σημείο, το χαρακτήρισε ως μια «πονεμένη ιστορία». Εξήγησε πως το γεγονός ότι η στολή τους δεν τους προστάτευσε ήταν ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς δεν διέθετε φραγμούς χημικών.
Υποστήριξε πως, αν γινόταν σωστή έρευνα, η εξέταση των στολών από την πρώτη στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης. Τόνισε ότι έγιναν λάθη από διάφορες υπηρεσίες και χαρακτήρισε την όλη διαχείριση ως «συντονισμένο λάθος».
Αναφερόμενος στους 57 ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο, ο κ. Κοκοτσάκης, υπογράμμισε πως η επιβίωσή τους θα ήταν δυνατή. Δήλωσε πως αυτό δεν αποτελεί υπόθεση, αλλά αποδεικνύεται από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες περιγράφουν με φρικιαστικές λεπτομέρειες πως τα θύματα ήταν ζωντανά όταν τους κατέλαβε η φωτιά.
Επεσήμανε ότι είχαν επιζήσει από τη σύγκρουση, παρότι αυτή ήταν ιδιαίτερα σφοδρή. Υποστήριξε, ακόμη, ότι το τελευταίο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσαν αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαν να ζουν σήμερα.
Αναρωτήθηκε πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει στους γονείς τους ότι το παιδί τους είχε μια ελπίδα να σωθεί, αλλά αυτή δεν του δόθηκε.
«Τα 3 λεπτά του μαρτυρικού θανάτου, για εμάς είναι λίγος χρόνος. Εάν το σκεφτείτε όμως είναι ένας εφιαλτικός, πολύ μεγάλος χρόνος για έναν άνθρωπο που χάνει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν αναμένονται νέες αποκαλύψεις από την ομάδα του, ανέφερε πως η έρευνά τους είναι δυναμική και τους εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους.
Ευχήθηκε να μπορούσε να πει ότι έχει ολοκληρωθεί, αλλά τόνισε πως όσο η ανακριτική διαδικασία δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, η ομάδα τους θα συνεχίσει να ερευνά κάθε στοιχείο που προκύπτει. Υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμα στοιχεία, αλλά δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθούν.