Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ
«Ήθελα να κάνω μία κωμωδία, που να έχει την αίσθηση του επείγοντος σε ενότητα χώρου, χρόνου και δράσης’’. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στην “Π”, ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, με αφορμή “Το Καμ Μπακ”,   ένα έργο του, που “παντρεύει” με επιτυχία την κωμωδία με το μυστήριο, το οποίο ανεβαίνει στο Ηράκλειο από το Θέατρο Κάτω και τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Δερμιτζάκη.

Μετά το περίφημο “Γάλα’’, το οποίο έγινε και ταινία, με κάθε  του… επιστροφή, ο συγγραφέας προσφέρει μικρά διαμαντακια, που έρχονται να προβληματίσουν το κοινό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Γιατί, όμως, η επιστροφή έγινε με μια κωμωδία; Ίσως γιατί, όπως λέει, “το αστείο βοηθάει στο ξεμασκάρεμα του ψέματος και η σοβαρότητα στην αναγνώριση της αλήθειας’’.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει απόσταση από το δράμα στην κωμωδία: “Το δράμα και η κωμωδία  – υπογραμμίζει – είναι εκεί, το ένα μέσα στο άλλο. Εγώ απλώς ρυθμίζω τη διαύγεια του κράματος’’.

Όσον αφορά στη συνεργασία του με την Κρητικιά σκηνοθέτρια, ο Βασίλης Κατσικονούρης επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη και εκτίμηση σε κάθε επίπεδο”. Ιδιαίτερα για τη Σοφία, λέει: “Είναι η δεύτερη φορά που σκηνοθετεί έργο μου και εκτιμώ απεριόριστα τη δουλειά της, αλλά και την επιλογή της να προσφέρει θέατρο υψηλής ποιότητας στον τόπο της”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κατσικονούρη είναι η εξής:

 

“Για μένα το χιούμορ  είναι η διασκέδαση  της πίκρας”

– Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε “Το Καμ Μπακ”;

– Ήθελα να κάνω μία κωμωδία, που να έχει την αίσθηση του επείγοντος σε ενότητα χώρου, χρόνου και δράσης.

– Σε τι και πώς επιστρέφουν οι ήρωές σας;

– Τελικά οι ήρωες επιστρέφουν σε κάτι το τελείως αντίθετο με την εξωτερική μορφή του έργου. Το επείγον αντικαθίσταται από τη βραδύτητα της αθωότητας και η εξωτερική ενότητα χώρου και χρόνου εσωτερικεύεται σε έναν παιδικό χωροχρόνο.

– “Το Καμ Μπακ” σας, μετά το “Καγκουρό” και τα διηγήματα “Η ρωγμή των 9.45”, γίνεται με μια κωμωδία. Νιώθετε εσείς πιο ανάλαφρος, έφυγε το μεγάλο μαύρο σύννεφοτης κρίσης – όχι η ίδια – ή, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες;

– Το αστείο βοηθάει στο ξεμασκάρεμα του ψέμματος και η σοβαρότητα στην αναγνώριση της αλήθειας.

– Ο συνάδελφός σας, ο συγγραφέας Στήβεν Κινγκ, έχει πει: “Το χιούμορ είναι μακιγιαρισμένος θυμός”. Ισχύει  για “Το Καμ Μπακ” ή και γενικότερα για σας;

– Για μένα το χιούμορ είναι η διασκέδαση της πίκρας. Η πίκρα είναι πιο δημιουργικό αίσθημα από τον θυμό.

– Πόσο εύκολο είναι για σας να πηγαίνετε από  το δράμα στην  κωμωδία ή και το ανάποδο;

– Δεν υπάρχει κάποια απόσταση να διανύσει κανείς. Το δράμα και η κωμωδία είναι εκεί, το ένα μέσα στο άλλο. Εγώ απλώς ρυθμίζω τη διαύγεια του κράματος.

 – “Προσπάθησα επιμελώς να αποφύγω κάθε ίχνος σοβαρότητας. Για κάτι ψιλά που μου ξέφυγαν, ζητάω συγνώμη”  γράφετε  στο σημείωμα της έκδοσης. Ποια είναι αυτά που… ξέφυγαν;

– Ας πούμε, ένα είδος ποιητικής διάθεσης. Δεν πειράζε,ι όμως, και ο Αριστοφάνης το πάθαινε αυτό…

– Εσείς σήμερα τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

– Κάποιες πρεμιέρες που πήγα και αυτά που έλεγα μετά.

 

“Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή προσέγγιση στο θέμα του προσφυγικού”

– Ως καθηγητής Αγγλικών σε δημόσιο σχολείο, δημιουργήσατε την ομάδα ”Εφήλικον”, με μέλη της μαθητές, καθηγητές και γονείς του σχολείου, και σκηνοθετήσατε την παράσταση “ΞΑΝΑλέγοντας τις ιστορίες”, με παραστάσεις εκτός ορίων της σχολικής κοινότητας, σ’ένα θέατρο στο Μεταξουργείο. Πώς ήταν η εμπειρία; Θα συνεχιστεί;

– Ήταν ένα κοινοτικό γεγονός. Έτσι το βιώσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε, αλλά και όσοι το παρακολούθησαν. Με ενδιαφέρει πολύ η ιδέα της σχολικής κοινότητας και επί χρόνια προσπαθώ στο σχολείο να τη ζωντανεύω. Προφανώς, όμως, δεν ενδιαφέρει κάποιους καθ’ ύλην «αρμόδιους»… Έτσι, φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά.

– Πριν τέσσερα χρόνια, είχαμε μιλήσει ξανά για το προσφυγικό και είχατε στηλιτεύσει τις ευθύνες της Αριστεράς. Ποια είναι η άποψή σας σήμερα;

– Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή προσέγγιση στο ζήτημα. Μόνο ανθρώπινη και κυρίως πρακτική. Όπως όταν προκύπτει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση – καταστροφή.

– Τι θεωρείτε σήμερα «Εντελώς αναξιοπρεπές»;

– Να καταληστεύουν επίσημα και με τον νόμο ηλικιωμένους συνταξιούχους, επειδή είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.

– Πώς θα κάνετε “καμ μπακ”; Υπάρχει κάτι καινούριο;

– Σκηνοθετώ πού και πού. Μόλις τελείωσα τη σκηνοθεσία ενός πολύ δυνατού, ελληνικού έργου, το “Σκέτη κοροϊδία” του Νίκου Δημητρόπουλου, στο θέατρο “Αλεξάνδρεια”. Παίζουν ο Βασίλης Βλάχος και ο Πανάγος Ιωακείμ. Τρελό διδυμάκι!

 

“Εκτιμώ απεριόριστα τη δουλειά της Σοφίας Δερμιτζάκη”

– Τα έργα σας παίζονται τόσο σε αθηναϊκούς, όσο και περιφερειακούς θιάσους. Πώς ήταν η συνεργασία σας με το Θέατρο Κάτω και τη σκηνοθέτρια,την κ.Σοφία Δερμιτζάκη;

– Με πλήρη εμπιστοσύνη και εκτίμηση σε κάθε επίπεδο. Ιδιαίτερα με τη Σοφία, είναι η δεύτερη φορά που σκηνοθετεί έργο μου και εκτιμώ απεριόριστα τη δουλειά της, αλλά και την επιλογή της να προσφέρει θέατρο υψηλής ποιότητας στον τόπο της.

– Θα έρθετε στο Ηράκλειο για να δείτε την παράσταση;

– Θέλω πολύ. Απ’ ό,τι μαθαίνω, στις παραστάσεις γίνεται μία γιορτή γέλιου και χαράς. Κι εγώ, όπου γάμος και γιορτή,…

– Ποια είναι η αίσθηση που σας έδωσε η πόλη;

– Σημείο δύναμης και ενέργειας. Και καλός κόσμος.

 

  Η  κωμωδία «Το Καμ Μπακ» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη

Κάθε Σάββατο  όλο τον Φεβρουάριο

Η κωμωδία «Το Καμ Μπακ» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη, συνεχίζεται κάθε Σάββατο στις 9 το βράδυ και τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Κάτω.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης “παντρεύει” με επιτυχία την κωμωδία με το μυστήριο σε ένα έργο σπαρταριστό με έντονο σασπένς, που σε παρασύρει!

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη.

Παίζουν: Πάνος Ιωαννίδης, Νίκος Ανδριγιαννάκη, Βάλλια Παπαδάκη, Κλαίρη Δουκουμετζάκη.

Σκηνικά – κουστούμια: Ευαγγελία Καμπουράκη.

Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καρνίκης.

Είσοδος: 12 ευρώ. Μειωμένο: 10 ευρώ.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2810 343483.

Χορηγοί: Φρέζια / ΚΤΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Α.Ε.. / Φραγκιαδάκη Μαρία / Ζαγόρι Φυσικό Μεταλλικό Νερό / Σταματάκης “Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική” / Καραντεμοίρης και ΥΙΟΣ / PaperMart / Tsigenis Woodcraft.

Χορηγοί επικοινωνίας: Cretalive.gr / “Πατρίς” Καθημερινή Πρωινή Εφημερίδα / Love Radio Κρήτης 102,8 / FAMILY FM 89.5