αντιπαράθεση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ραγδαίες εξελίξεις αλλά και αναταράξεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών!  Σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων για «μακεδονικη εθνότητα και γλώσσα» , η δήλωση Καμμένου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά και η σφοδρή αντιπαράθεση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να υπερασπιστεί τη Συμφωνία υποστηρίζοντας ότι προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που είπαν «όχι» όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί εκχωρώντας στο γειτονικό κρατίδιο «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξε με τους εταίρους τη Μακεδονία για να ακυρώσει την περικοπή των συντάξεων που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

Στην πολιτική εξίσωση μπήκε και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος … κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν ο λαός του δώσει την εξουσία, αποσιωπώντας ωστόσο πως ο ίδιος επέτρεψε την υπογραφή της με την ψήφο του. Ο κ. Τσίπρας κατά την πρωτολογία του απέφυγε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την σχετική «αφωνία» του πρωθυπουργού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επαίσχυντη τη Συμφωνία και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως εκχώρησε στους γείτονες «τη Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα», ενώ κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να προσφύγει άμεσα σε εκλογές προκειμένου ο λαός να αποφασίσει και για την Συμφωνία πριν αυτή κυρωθεί από τη Βουλή:

-”Εχετε καταπιεί την φωνή σας για το Σκοπιανό αν και μιλάτε πολύ τελευταία. Εχετε κάτι να μας πείτε για όσα πρόσφατα μας είπε ο κ. Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου, για Μακεδόνες της Ελλάδας και για Μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στη χώρα μας;

– Ο Ζάεφ πανηγυρίζει και εσείς κατάπιατε το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία ελληνική κυβέρνηση: μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.

– Εκεί που επί 27 χρόνια, 6 πρωθυπουργοί έλεγαν “όχι” εσείς είπατε “ναι”.

– Όταν κ Τσίπρα ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και υπουργοί σας αναρωτιούνται αν συμφωνούμε με το σύνθημα ότι η “Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”, σας λέμε ότι δεν συμφωνούμε. Όμως, μόνοι σας κάνατε το παζάρι και οι υπόλοιποι δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

– Εμείς χρησιμοποιούμε και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που η Δημοκρατία επιτρέπει γα να σας αποτρέψουμε. Αν αύριο η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα μειονοτήτων εσείς θα φέρετε την ευθύνη.

– Ακόμα και η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει γλώσσα και εθνικότητα γιατί εκεί κρύβεται ο αλυτρωτισμός

– Με κυνισμό στήσατε έναν αντιπερισπασμό στην εθνική πληγή του Σκοπιανού. Θα σας πω τι συζητούν οι πολίτες. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με την μη περικοπή των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο για να ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπες υπογράψατε την εθνική υποχώρηση και στην Ιθάκη τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.

– Να σας πω και τι λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας; Ότι κανείς Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα και με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε γουλιά- γουλία το ποτήρι της ελάφρυνσης όταν πνίγετε τους Ελληνες με τα βάρη που εσείς φορτώσατε.

– Προκηρύξτε εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Δώστε την ευκαιρία στον λαό να απαντήσουν για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Η απάντηση

Απαντώντας ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν εκχωρεί εθνότητα αλλά “nationality”, ενώ πρόσθεσε ότι η γλώσσα είχε εκχωρηθεί από το 1977. Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη Συμφωνία εμποδίζονται όσοι επιδιώκουν να εγείρουν ζητήματα «μακεδονικής μειονότητας» εντός της Ελλάδας.

Σε μια απόπειρα δε να αλλάξει την αρχική επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου που χαρακτήριζε όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία ως «ακροδεξιούς» ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι διαφωνίες είναι θεμιτές» και πως «δεν σημαίνει ότι όποιος διαφωνεί είναι ακροδεξιός». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει τα περι ανταλλαγής του «Σκοπιανού» με τις συντάξεις:

-”Στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι όντως είχα πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές όχι όμως πολιτική αφωνία.

– Λυπάμαι γιατί άκουσα τον κ. Μητσοτακη σε όσα είπε για το Μακεδονικό σαν να άκουγα τον Αδωνη

– Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η ΠΓΔΜ οφείλει – τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητούνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της – να τηρεί το πνεύμα και γράμμα της Συμφωνίας Πρεσπών. Αν δεν γίνει, έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η Συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

– Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό.

– Η θέση μας είναι σαφής. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα. Στην ιθαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια. Έρχονται σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαβατήρια γράφει Μακεδόνες. Τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε; Αυτά τα διαβατήρια θα εξακολουθούσαν να λένε για Μακεδόνες.

– Γίνεται προσπάθεια να ψαρέψουν ορισμένοι στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Ζήτημα μειονότητας εσείς ανοίξατε πρώτος κ. Μητσοτάκη με την συνέντευξή σας στοPoliticoλέγοντας ότι υπάρχει φόβος για τοπικές εξεγέρσεις όπου αυτονομιστικές ομάδες βλέπουν την Συμφωνία ως πρόσκληση για να εξεγερθούν

– Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση, συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως – και περισσότερο από την ενδιάμεση Συμφωνία- από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα στην χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών μας προστατεύει ξεκάθαρα.

– Εχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα από το βήμα της Βουλής να μιλήσετε με τον καφενειακό λόγο που μιλά ο Γεωργιάδης και να πείτε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπούλησε τη Μακεδονία αλλά έκανε συναλλαγή ανταλλάσοντας την μη περικοπή στις συντάξεις.

 

Καμμένος: “Θα αποχωρήσουμε”

«Δεν πιστεύουμε σε οποιαδήποτε λύση με τον όρο Μακεδονία» ανέφερε αρχικά ο κ. Καμμένος για να προσθέσει:  «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει γιατί ο Ζάεφ παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση ο ίδιος αναιρεί με δηλώσεις του τη Συμφωνία. Εκτός αν έχει κάνει άλλη συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον κ. Κοτζια.

Όμως συμφωνία με μακεδονική γλώσσα και εθνότητα δεν περνά από τη Βουλή και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί ερμηνεία περι μειονότητας.

«Αν συνεχίσει η πολιτική που ακλουθεί σήμερα η κυβέρνηση των Σκοπίων. Να μιλά δηλαδή για εθνότητα ή γλώσσα ή ακόμα περισσότερο για μειονότητα εντός της Ελλάδας αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να έρθει στην Βουλή.