«Πάντα εντοπίζουμε περιστατικά γρίπης αυτό το διάσητμα και τώρα βλέπουμε ότι νοσούν νέα άτομα, κάτι που δεν μας ανησυχεί.
Ωστόσο περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο”.
Αυτό είπε στην “Π” ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Πότε να κάνουμε το αντιγριπικό
Υπάρχει πρώιμο κύμα γρίπης και πότε πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, νωρίτερα ή το Νοέμβριο, όπως εμβολιαζόμαστε συνήθως; Ο καθηγητής σημείωσε ότι μέχρι… νεοτέρας πρέπει να εμβολιαστούμε όπως κάνουμε συνήθως το Νοέμβριο ώστε να είμαστε καλυμμένοι μέχρι τον Φεβρουάριο που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Ωστόσο, σημειώνει ότι αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα υπάρξει ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, σχολίασε: “Σίγουρα κάτι γίνεται με τη γρίπη, πρέπει να το προσέξουμε, να προφυλαχθούμε, να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για να δούμε αν αυτά είναι σποραδικά κρούσματα ή θα δώσουν γένεση και μία πρώιμη έναρξη του κύματος της γρίπης”, σχολιάζει ο κ. Τζανάκης και προσθέτει πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα με τους εμβολιασμούς και με τα μέτρα προφύλαξης, που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε τον χειμώνα”.
Η ανθρωπογεωγραφία της καλοκαιρινής γρίπης
Aπό την κλινική παρατήρηση τις προηγούμενες μέρες είχε αναφερθεί, πως τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το νότιο ημισφαίριο, στο οποίο επικρατεί χειμώνας και πρώιμη έξαρση της γρίπης.
Ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, τελικά ανακοίνωσε πως τα 160 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Έλληνες (92%) και μόλις τα 14 σε αλλοδαπούς (8%) από 9 χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia, εξηγεί τους αριθμούς: “Και εμείς στην Κρήτη είχαμε κάμποσα. Το γεγονός ότι είναι πολλά από το βόρειο ημισφαίριο και όχι από το νότιο δεν έχει σημασία. Δεν βρίσκουμε πάντα αυτόν που την έφερε τη γρίπη, βρίσκουμε αυτόν που την κόλλησε. Ο ξένος μπορεί να φύγει και να το περάσει στη χώρα του ή να το περάσει ήπια”, λέει.
Επίσης, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, οι 8 στους 10 με γρίπη αποδείχθηκε ότι είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, εκεί όπου πραγματικά ο ιός φαίνεται ότι «σάρωσε».
Επίσης, οι 143 (82,2%) δήλωσαν ως μόνιμη κατοικία την Αττική.
“Λογικό είναι τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, γιατί πάει αναλογικά με τον πληθυσμό της (το 45 με 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι στο λεκανοπέδιο). Είναι και θέμα πληθυσμιακό. Επίσης, από την Αθήνα μετακινούνται περισσότερο και πάνε ταξίδια, διακοπές κλπ”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.
Γρίπη και Covid
Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και εάν τελικά θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πραγματική αύξηση γρίπης, αλλά μόνο καλύτερη καταγραφή του φαινομένου, εμείς θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα κι ας μην είναι υποχρεωτικά, συμβουλεύει ο επιστήμονας:
“Δεν έχουμε πλέον τα μέτρα “υποχρεωτικά”, τα έχουμε όμως, ως “συμβουλή”. Λέμε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κορονοϊό και τη γρίπη. Τα μέτρα δεν θα είναι υποχρεωτικά, αλλά εγώ θα φορώ τη μάσκα μου όλο τον χειμώνα, όταν θα είμαι στο αεροπλάνο, στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, στο σούπερ μάρκετ και όπου νομίζω ότι υπάρχει συνωστισμός”, δηλώνει ο κ. Τζανάκης και προσθέτει πως εάν υπάρχει πρώιμο κύμα γρίπης στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις “συλλοίμωξης” (ταυτόχρονης μόλυνσης από κορονοϊό και γρίπη) αποτελούν πάντα έναν κίνδυνο:
“Αν έχουμε περιστατικά συλλοίμωξης, κατά κανόνα κάποιος μπορεί να το περάσει κάπως πιο βαριά. Στο νότιο ημισφαίριο δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά. Και να δούμε κι αν θα έρθει η πανδημία της γρίπης. Δεν είναι σίγουρο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”, λέει ο ίδιος.