Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα Τετάρτης, σημείωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών ότι η κυβέρνηση δεν εκτίμησε σωστά τη δυσαρέσκεια του κόσμου. «Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα, το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε τη λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», σημείωσε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«Οφείλουμε μια συγγνώμη στον λαό», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την υπόθεση μετάταξης υπαλλήλων στη Βουλή ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε ό,τι είχε συμβεί και πως δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση ούτε να μπει στη λογική συμψηφισμών. «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη σύγκριση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, του κυβερνώντος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε καταρχάς στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν από τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα. «Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους.
Οι αντίπαλοί μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους», σημείωσε σχετικά.
Τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει πως αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα ανοίξει η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε.
«Αυτές οι αιτιάσεις», σημείωσε, «ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος.
Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση».
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό ότι διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές.
Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις, «εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».