Ευρύ κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ευρύ κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ενώνουμε δυνάμεις. Για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ευρώπη των λαών». Με αυτό το σύνθημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην πανελλαδική συνάντηση του Γαλατσίου, που στόχο είχε τη «μεγάλη προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμπορευθούν, ενώ εξαπέλυσε σκληρή κριτική εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και την συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για «άθλια εμμονή περί συναλλαγής Μακεδονικού με συντάξεις».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων πως ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στον «ανθέλληνα» – όπως τον χαρακτήρισε- Βέμπερ και στην Ευρώπη του ΔΝΤ, των τεχνοκρατών και του εθνικισμού.

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα είναι η απάντηση που δίνετε εσείς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Να ξέρετε ότι τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια τώρα που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Και ήδη έχουμε ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της Ελλάδας. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο προοδευτικός χώρος προχωρά μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα πιστός στο κάλεσμα της ιστορίας.

«Σε έναν τόπο όπου πάντα οι δυνάμεις της συντήρησης ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν. Αλλά πάντα η προοδευτική παράταξη ένωνε το λαό σε δίκαιους αγώνες, με τις αξίες και τα ιδανικά της συλλογικής προόδου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε γενιά και κάθε ξεχωριστό ρυάκι αγώνα και διεκδίκησης για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, ενώνεται εδώ» υποστήριξε για να τονίσει:

«Σε ένα μεγάλο ποτάμι σε ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Ένα κοινωνικό ρεύμα όπως αυτά που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στη διαδρομή της ιστορίας μας. Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση στο Γαλάτσι παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ στο ακροατήριο μεταξύ άλλων βρέθηκαν οι Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Ραγκούσης,  Έλενα Κουντουρά, Ραλλία Χρηστίδου και Πέτρος Κόκκαλης.

Ανάξια σχολιασμού θεωρεί την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία η οποία απλά αναφέρει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κ. Τσίπρας που συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες της αγανάκτησης, συνεργάστηκε μαζί της για να ρίξει την προηγούμενη Κυβέρνηση, καθυστερεί τη δίκη της εδώ και 4 χρόνια και  συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, ανακάλυψε ξαφνικά τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα είναι ανάξια περαιτέρω σχολιασμού. Τον αφήνουμε να τραγουδάει το Bella Ciao μέχρι οι πολίτες να του πουν το οριστικό Ciao».

Χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Σαν να μην έχει άλλη επιλογή. Έτσι παρουσίασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος την απόφαση του να φέρει την ΔΗΜΑΡ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΗΜΑΡ επιλέγει συνεργασίες για την πολιτική της «επιβίωση», αφού και το 2015, είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες κινήσεις με τη Φώφη Γεννηματάτα, σε ένα εγχείρημα αναγέννησης του δημοκρατικού χώρου, το οποίο στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ «έκλεισε» την προηγούμενη Τρίτη, μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη. Η επικοινωνία μάλιστα εικάζεται ότι έγινε μετά από επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει κινήσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση του προοδευτικού χώρου.

Στη δεδομένη στιγμή για τη ΔΗΜΑΡ, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια επιλογών, αφού η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε δύο θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή στελεχών της σε εθνικά ψηφοδέλτια. Εικάζεται επίσης, ότι ήδη έχει συζητηθεί η παρουσία Θεοχαρόπουλου σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού συμφωνήθηκαν οι «εκλογικές λεπτομέρειες» της συνεργασίας, έμενε μόνο η συγγραφή της προγραμματικής συμφωνίας, την οποία ανέλαβε ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την εποπτεία του Πάνου Σκουρλέτη και σε συνεργασία με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Στέργιο Καλπάκη, ο οποίος είχε και την υποστήριξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Βασική «κόκκινη γραμμή» της ΔΗΜΑΡ, ήταν να είναι σαφής η ανεξαρτησία του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προγραμματική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Με την προγραμματική διακήρυξη επικυρώνεται η κοινή συμπόρευση πλέον του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΗΜΑΡ. Η προγραμματική διακήρυξη χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές, εκ των οποίων στην πρώτη αναφέρεται η ανάγκη για επείγουσα συμμαχία των αριστερών προοδευτικών δυνάμεωνς, στη δεύτερη η ανάγκη να ορθωθεί ανάστημα απέναντι στην ακροδεξιά, τον εθνολαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, στην τρίτη αναφέρεται η ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην τέταρτη η ανάγκη για ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Πέμπτη η αναγκαιότητα ανάδειξης της προοδευτικής ατζέντας στον ελλαδικό χώρο.

«Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), που ανήκει στον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώνουμε τις δυνάμεις μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της διακήρυξης,  και προστίθεται:

«Μας ενώνει η ανάγκη συμπόρευσης και κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφωνίες μας σε μια σειρά ζητημάτων».

 

Η παρουσία του Στ. Τζουμάκα

Μπορεί η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ να ήρθε σαν μια φυσιολογική εξέλιξη πραγμάτων και επιβίωσης προσώπων που κινδύνευαν με πολιτικό αφανισμό, ωστόσο η έκπληξη στην εκδήλωση του Γαλατσίου ήρθε από τον Στέφανο Τζουμάκα.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί εδώ και χρόνια στο περιθώριο, ενώ αναζητούσε μια χρυσή ευκαιρία για να μπει ξανά στα πράγματα. Κάτι που φαίνεται ότι του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών και εγχειρημάτων να ενταχθεί στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μεταγραφή» ωστόσο δεν ήταν τόσο εύκολη, αφού  χρειάστηκε ο Στέφανος Τζουμπάκας να αλλάξει άρδην τις σκέψεις και τις θέσεις του προκειμένου να γίνει δεκτός στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα πολλά ακόμα στελέχη από την εποχή Σημίτη, που έχει αγκαλιάσει και υπουργοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την εποχή του 2011, που οι αριστεροί φοιτητές προπηλάκιζαν τον Στέφανο Τζουμάκα ως υπουργό έχουν περάσει σίγουρα πολλά χρόνια. Όμως φαίνεται πως η διεύρυνση και η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία περνά αναγκαστικά μέσα από τη στρατολόγηση πασοκικών στελεχών που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «μορφώματα του παρελθόντος».