Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open παραχώρησε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς για την παρουσία του στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Παράλληλα, απέδωσε αντικυβερνητικό χαρακτήρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο.
«Ως πρωθυπουργός δούλεψα για την καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ» επιχειρηματολόγησε ο τέως πρωθυπουργός.
«Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός» ανέφερε σε άλλη ερώτηση, τονίζοντας ότι δεν μετείχε παλαιότερος στην πορεία, καθώς αυτή έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία του.
Επιχείρησε, δε, να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που, όταν κατείχε το αξίωμα, δεν έκανε εκείνα που έκαναν οι προκάτοχοί του, αλλά κατέβαινε στον κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση ενός συστήματος που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας», ενώ μίλησε για «υπερ-δεξιούς υπουργούς», που έχουν επιχειρήσει να αναθεωρήσουν την ιστορία, ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας.
«Αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα νόμος και τάξη» είπε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα αντιπερισπασμό απέναντι στην αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.
«Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα» με την εικόνα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα στην περιοχή. Η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, παρατήρησε, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων στα Εξάρχεια.
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο η κυβέρνηση έχει απορρίψει ως παραπλανητικό, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εγκληματιών του «λευκού κολάρου», όπως ανέφερε.
Χαρακτήρισε ακόμη «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ειρωνεύτηκε, δε, την κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. «Δεν έλεγαν ότι θα τον έχουν τελειώσει σε μια βδομάδα, όταν γίνουν κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας ωστόσο κάθε έκνομη ενέργεια.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε «στο μιντιακό σύστημα που “λιβανίζει” την κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Η κυβέρνηση κάνει «deals» με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, πληρώνει ο ελληνικός λαός και είναι «δανεικά και αγύριστα».
Οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν την οικονομία, τόνισε, γιατί «έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους».
Από τις 7 Ιουλίου έχουν «εκτραχυνθεί» οι τράπεζες στο να επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, γεγονός που συνέδεσε με την κυβερνητική αλλαγή. Υποστήριξε, δε, ότι οι τράπεζες «ανέστειλαν μέρος των χρεώσεων και δεν τις πήραν πίσω».
Η υπόθεση Novartis
«Αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… Αρσακειάδα.
«Δεν γνωρίζαμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να πάρει από πάνω του την ευθύνη για την στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, κάλυψε για μια ακόμη φορά τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επιμένοντας ότι η Novartis είναι ένα σκάνδαλο «εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών».
Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε «δημόσια ταλαιπωρία» για την υπόθεση Novartis.