Τη τακτική του σκωτσέζικου ντουζ επιλέγει για τη διπλωματία η Τουρκία
Τη τακτική του σκωτσέζικου ντουζ επιλέγει για τη διπλωματία η Τουρκία

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο «χτυπά» πλέον η Τουρκία, η οποία δείχνει ότι στο παιχνίδι της διπλωματίας, είτε δεν γνωρίζει τους κανόνες, είτε επιλέγει τη διγλωσσία.

Κι αυτό διότι μετά από μια μακρά περίοδο προκλήσεων και παραλογισμών, τόσο ο Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν με τους Έλληνες ομολόγους τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Φόρουμ των Πρεσπών, δείχνοντας πως υπάρχει σαφής διάθεση για συνεννόηση και επίλυση των όποιων διαφορών.

Οι υπουργοί μίλησαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και παρά το γεγονός πως δεν υπήρξαν προγραμματισμένες επίσημες συνομιλίες, οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας φάνηκε πως μπορούν να συμφωνήσουν, τουλάχιστον σε ένα κοινό πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά πάντως, κι ενώ οι Τούρκοι υπουργοί επιλέγουν να χαμηλώνουν τους τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την προκλητικότητα.

«Εγώ εξέφρασα τις αντιδράσεις μου. Είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει τις συνεδριάσεις του συμβουλίου στρατηγικής υψηλού επιπέδου» επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει:

«Δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που προβλεπόταν για φέτος με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρο και πιο ανοιχτό μήνυμα από αυτό. Ας φροντίσει η Ελλάδα τον εαυτό της από εδώ και πέρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνομιλία Παναγιωτόπουλου με Ακάρ τονίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».