Με υψηλές πληρότητες και ακριβές τιμές ο Αύγουστος
Με υψηλές

Με αισιοδοξία υποδέχεται ο τουριστικός κλάδος της χώρας τον Αύγουστο ενώ η Κρήτη παραμένει πρώτη τουριστική δύναμη.

Και εφέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης Μανόλης Τσακαλάκης, θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια αφίξεις περίπου, 10% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αφίξεων, το θετικό πρόσημο στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τίθεται εν αμφιβόλω, απόρροια των χαμηλότερων διανυκτερεύσεων, όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σφραγίζει την τουριστική χρονιά εφέτος πανελλαδικά, κάτι που στην Κρήτη γίνεται εντονότερο, απόρροια της προσθήκης χιλιάδων νέων κλινών στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 180.000 υφιστάμενες ξενοδοχειακές κλίνες έχουν προστεθεί την τελευταία πενταετία 40.000 νέες ξενοδοχειακές και 125.000 κλίνες στην Βραχυχρόνια.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα αφορά την επόμενη μέρα της Κρήτης, στο αν δηλαδή μπορούν οι υφιστάμενες υποδομές του νησιού να ανταποκριθούν στην γεωμετρική αύξηση των αφίξεων, που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί την επόμενη 10ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 18 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Μύκονος και Σαντορίνη: Σταθερά ψηλά η δημοφιλία τους

Σταθερά ψηλά σε δημοφιλία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν η Μύκονος και η Σαντορίνη σύμφωνα με δημοσιεύματα και έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την  εταιρεία επικοινωνίας  MTC GROUP. Αυτή την περίοδο οι πλέον κοσμοπολίτικοι προορισμοί κινούνται με υψηλή πληρότητα και η ανεύρεση δωματίου σε αυτά είναι δύσκολη υπόθεση, όπως τονίζεται από φορείς των νησιών.

Πέρα από το Lonelyplanet που κατέταξε τα δύο νησιά στους δημοφιλέστερους προορισμούς και την πρόσφατη έρευνα του διεθνούς τουριστικού πράκτορα CV Villas από τη Νότιο Αφρική, ακόμα και η βρετανική Telegraph που είχε πριν λίγο καιρό δημοσιεύσει αρνητικό άρθρο για τις τιμές στη Μύκονο, λίγες ημέρες μετά έγραψε ότι “προσπάθησε σε ένα αφιέρωμα να βάλει σε… τάξη 20 από τις καλύτερες ελληνικές ακρογιαλιές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολλά κριτήρια. Από την προσβασιμότητα, τις τιμές, τα αξιοθέατα και φυσικά το τοπίο”.

Εκεί, η Μύκονος βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα (7η θέση).

Τα 11 νησιά με πληρότητα πάνω από 90% τον Αύγουστο

Στο μεταξύ σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς 11 νησιών, που και εφέτος ποντάρουν στον τουρισμό για να τονώσουν την εγχώρια οικονομία, ευελπιστούν οι εκτιμήσεις τους για υψηλή πληρότητα να επιβεβαιωθούν και στην πράξη τον επόμενο μήνα.

Λειψοί: Στο 100% η πληρότητα

«Η ανταπόκριση των τουριστών στο βιώσιμο κάλεσμά μας είναι μεγάλη και οι κρατήσεις για τους Λειψούς έχουν ανοδική πορεία με την πληρότητα στο νησί της Καλυψούς να εκτιμάται πως θα “ αγγίξει”  το 100% τον Αύγουστο και το ενδιαφέρον για τον Σεπτέμβριο να είναι πολύ ζωηρό», σχολιάζει ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Σάμος και Λέσβος με υψηλή πληρότητα τον Αύγουστο

«Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την εξέλιξη της σεζόν. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγάλη για Αύγουστο αλλά και Σεπτέμβριο.  Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε εργαστεί ώστε η Σάμος να βρίσκεται στην τουριστική επικαιρότητα. Έλληνες, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και άλλες αγορές θα επιλέξουν το νησί μας για ποιοτικές αλλά όχι υπερτιμημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες», τόνισε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ανατολικής Σάμου, Δέσποινα Κάιλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Αφροδίτη Βατή αντιδήμαρχος τουρισμού δυτικής Λέσβου κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για πληρότητα πάνω από 90% τον Αύγουστο.

Ιος: Καλή προοπτική παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος

«Ανοδική είναι η δυναμική που εμφανίζει η Ίος για τη φετινή σεζόν. Η αρχική στασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, δεν ανέκοψε την πορεία του νησιού που εμφάνισε σημαντική αύξηση των αφίξεων 14,8% τον Μάιο και 21% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 2022. Για το επόμενο διάστημα οι πληρότητες θα είναι πολύ υψηλές, ενώ καλή προοπτική παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιητών Πλούτωνας Κοριτσιάδης.

Σκόπελος: Η πληρότητα  θα ανέλθει στο 90% έως και 100% για τον Αύγουστο

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει για τη Σκόπελο από τον Μάιο και πρόκειται να συνεχιστεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς μέχρι τον Οκτώβριο.  Η πληρότητα θα ανέλθει στο 90% έως και 100% για τον Αύγουστο, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο από Έλληνες, Βρετανούς, Γερμανούς, Αυστριακούς, Σκανδιναβούς, Ολλανδούς και πολλές ακόμη αγορές», αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Ιωάννα Ευσταθίου.

Αστυπάλαια: Η πρόβλεψη για τις πληρότητες τον Αύγουστο “δείχνει” 98% ή 99%

«Στην Αστυπάλαια, η πρόβλεψη για τις πληρότητες τον Αύγουστο “δείχνει” 98% ή 99% και σε κάποια διαστήματα “αγγίζει” το 100%. Εντύπωση προκαλεί πως νέες αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ισπανία και η Αυστραλία  δείχνουν πλέον την προτίμηση τους στην πεταλούδα του Αιγαίου. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν διαδραματίσει η διεθνής προβολή από το καινοτόμο πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Πράσινο και Βιώσιμο Νησί”, καθώς και οι στοχευμένες προωθητικές ενέργειες του Δήμου», δήλωσε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Άνδρος: Με 90% πληρότητα θα τρέξει τον Αύγουστο

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν εκπέμπει και ο τουρισμός στην Άνδρο. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, «εκτιμάται πως οι πληρότητες για τον Αύγουστο θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 90%, ενώ ευοίωνη είναι και η προοπτική για τον Σεπτέμβριο. Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία αλλά και Ισραήλ, αγορές που ο Δήμος και οι επαγγελματίες έχουν στοχεύσει κατά καιρούς, είναι εκείνες που διαμορφώνουν κυρίως το τοπίο της επισκεψιμότητας».

Κάλυμνος: Σεζόν και τον Οκτώβριο

Τη θετική εικόνα για την Κάλυμνο μεταφέρει ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων,  η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο αναμένεται να “αγγίξουν” το 90% με 95%.

Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα έχει εξίσου καλή πορεία, ενώ και τον Οκτώβριο το πανέμορφο νησί των σφουγγαράδων με τις διαφορετικές επιλογές που προσφέρει πέραν της χαλάρωσης και της διασκέδασης όπως του αναρριχητικού και καταδυτικού τουρισμού, προβλέπεται να έχει πληρότητα της τάξης του 80%».

Σίφνος: Η υψηλή πληρότητα θα επεκταθεί και τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Σίφνου Μαρία Ναδάλη, «παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς, η Σίφνος ”έσπασε” δύο διαδοχικά ρεκόρ σημειώνοντας τις υψηλότερες αφίξεις σε ορίζοντα δεκαετίας για τον Μάιο και τον Ιούνιο με συνολική αύξηση 10,6%, συγκριτικά με πέρυσι. Οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι ενθαρρυντικές με υψηλές πληρότητες που θα επεκταθούν και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κρατήσεις συνεχίζονται».

Κάρπαθος: Σημείωσε αύξηση αφίξεων 20% και 15% για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα

«Προμηνύεται μια πολύ δυναμική σεζόν για την Κάρπαθο από πλευράς αφίξεων. Η δουλειά η οποία έγινε τον προηγούμενο χρόνο από την πλευρά του Δήμου αποφέρει καρπούς και οι πληρότητες για τον Αύγουστο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.  Η “μουδιασμένη” εκκίνηση της Ελλάδας δεν επηρέασε τις επιδόσεις του προορισμού που σημείωσε αύξηση αφίξεων 20% και 15% για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, έναντι του 2022», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός.

Πάρος: Ο Ιούλιος κινήθηκε με πληρότητα πάνω από 90%

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανοίξει η σεζόν για το κυκλαδίτικο νησί με τις προβλέψεις να μιλούν για διατήρηση της κίνησης και πέρα από τον Οκτώβριο. Ο Ιούλιος κινήθηκε με πληρότητα πάνω από 90% ενώ και τον Αύγουστο δεν θα πέφτει καρφίτσα στο νησί.

Νάξος: Στο 90% η πληρότητα για τον Αύγουστο

«Αυξημένες κατά 12,5% ήταν οι ακτοπλοϊκές αφίξεις για τον Ιούνιο στη Νάξο σε σύγκριση με πέρυσι σημειώνοντας ιστορικό υψηλό των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον, ενώ η πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι πως οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 90%. Η Νάξος των πολλών επιλογών εδραιώνεται ως ένας αξιόπιστος και απολαυστικός προορισμός», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς. Σε κάθε περίπτωση η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα κάνει “ταμείο” στο τέλος της σεζόν, με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, να σημειώνουν ότι σε μια τόσο απρόβλεπτη χρονιά, μόνο απολογισμοί χωρούν και όχι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της.