Τουλάχιστον δύο χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη
Φορείς και δήμαρχοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για το μεταναστευτικό

Mπορεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, να απέφυγε επισταμένως να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, είναι βέβαιο όμως ότι ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία δύο χώρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, πιθανότατα  σε Ηράκλειο και Χανιά,  καθώς η μεταναστευτική πίεση είναι δεδομένη. Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να κάνει χρήση και του όρου «δομές». Μετά από πολλές ερωτήσεις, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «υποδομές», διαβεβαιώνοντας ότι ο χρόνος προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών δεν θα υπερβαίνει τα τρία με τέσσερα 24ωρα. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και στους δημάρχους εκείνους που πίσω από τις κλειστές πόρτες της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης ρωτούσαν αγωνιωδώς τον υπουργό για το χρονοδιάγραμμα της προσωρινής φιλοξενίας. 

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για το πού θα λειτουργήσουν οι χώροι φιλοξενίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η δυναμική τους σε επίπεδο χωρητικότητας θα είναι περί τα 300 άτομα έκαστος. «Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι χώροι αυτοί θα διατηρήσουν τον προσωρινό χαρακτήρα των τριών-τεσσάρων ημερών και ότι δεν θα υπάρχει υπερσυγκέντρωση;» ερωτήθηκε ο υπουργός. «Κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο όπως στην υπόλοιπη χώρα. Μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να λύσουμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, με την εμπειρία που έχουμε και σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία».

Αρναουτάκης: Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που έχουμε δει σε άλλες περιοχές της χώρας, ένα σύστημα που μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια όλων των τοπικών φορέων, θα μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση διότι αφενός δεν θα πρέπει να δυσφημήσουμε το νησί μας ενόψει τουριστικής περιόδου και αφετέρου να δούμε πώς θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρώ λοιπόν ότι με την συνεργασία του κ. Υπουργού, των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων θα μπορούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Θα πρέπει να δούμε και τους ανθρώπους που θα πρέπει να έρθουν για να δουλέψουν, έχουμε πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις υποδομές… Υπάρχει δέσμευση από πλευράς του κ. υπουργού ότι μέσα στο χρόνο θα διευθετηθούν θέματα που αφορούν στη νόμιμη μετανάστευση. Εμείς από την πλευρά τη δική μας θα διεκδικούμε το καλύτερο για το νησί μας και όλοι μαζί ενωμένοι θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

 

siskexi-periferia-metanastes-keridis
Στη σύσκεψη της Περιφέρειας αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

 

Καιρίδης: Αν στην Κρήτη δούμε εικόνες Λαμπεντούζας η αποτυχία μας θα είναι τεράστια

Ο υπουργός επέκρινε εκείνους που λαϊκίζουν, όπως είπε,  εκμεταλλευόμενοι το μεταναστευτικό και διαβεβαίωσε ότι η Κρήτη και η Γαύδος δεν θα γίνουν «Λαμπεντούζα», όπως επικαλούνται δημοσιεύματα για να κάνουν «κλικ». Δήλωσε ότι η Κρήτη σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.  Ο ίδιος επέλεξε μία πιο ήπια προσέγγιση για να περιγράψει το φαινόμενο που εν πολλοίς απέδωσε στις διεθνείς εξελίξεις και στη γενικότερη ανάφλεξη. «Δεν πρόκειται να σας κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις και είναι λάθος οι επικεφαλίδες που διακινούνται. Δεν ήρθα για να ανακοινώσω, πολύ περισσότερο για να επιβάλω. Ήρθα εδώ για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων…

Προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση της Κρήτης και η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί την ένταση, την τοξικότητα, το δηλητήριο. Αντιπαρέρχομαι όλο τον  ορυμαγδό των δημοσιευμάτων που κατανοώ ότι «πουλούν».  

Η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα, ούτε η Κρήτη αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση. Και δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγική κρίση επειδή έχουμε 300 ή 400 μετανάστες…Θέλω να είμαστε σοβαροί, ψύχραιμοι, λογικοί. Να μην πυροβολούμε τα πόδια μας γιατί στο τέλος δυσφημούμε τον τόπο μας προκειμένου να κερδίσουμε λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Υπάρχει μεταναστευτική πρόκληση που πολύ φοβάμαι ήρθε για να μείνει. Αυτό δείχνει η προηγούμενη δεκαετία, αυτό δείχνουν οι εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα. Άρα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να είμαστε μακροπρόθεσμα προσηλωμένοι σε έναν σχεδιασμό που να φέρνει αποτέλεσμα, να είμαστε έτοιμοι για την συνεργασία». 

Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης ο κ. Καιρίδης φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη  περιφέρεια της χώρας, τη ναυαρχίδα του τουρισμού, την  Κρήτη, από εικόνες διάχυσης μεταναστών σε πλατείες, πάρκα, δρόμους και λιμάνια. 

«Αν το καλοκαίρι δούμε στην Κρήτη, στα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων, εικόνες με μετανάστες όπως αυτές στην Ιταλία και στη Λαμπεντούζα, τότε είναι βέβαιο ότι η αποτυχία θα είναι τεράστια».

Όπως είπε, με δεδομένη τη διεθνή κατάσταση και τη γενικότερη ανάφλεξη, οφείλουν  να είναι  προετοιμασμένοι και να λάβουν  όλα τα προληπτικά μέτρα «ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με μία περιφέρεια τόσο σημαντική όπως είναι η Κρήτη που πέρα από τη μεγάλη της προσφορά στην ιστορία και στο έθνος, είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της χώρας μας σήμερα». Παράλληλα όμως η Κρήτη βρίσκεται σε δύο σταυροδρόμια, του ανατολικού Μεσογειακού διαδρόμου από την πλευρά της Τουρκίας, και του κεντρικού Μεσογειακού διαδρόμου, από την πλευρά της ανατολικής Λιβύης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ευελιξία για χρηματοδότηση και των δήμων που αν και δεν έχουν δομές, δέχονται μεταναστευτική πίεση. Τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα στηριχθούν από εθνικούς πόρους, όμως θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε κάθε περίπτωση και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ακόμα υποσχέθηκε ότι θα καλυφθούν τα έξοδα των δήμων πρώτης υποδοχής για την σίτιση και μεταφορά των μεταναστών. Όπως ειπώθηκε, ήδη σε επίπεδο χρηματοδότησης η Γαύδος έχει υποβάλλει αίτημα ύψους 120.000 ευρώ που θα ικανοποιηθεί. 

Πάντως, στην τελική επιλογή των χώρων προσωρινής φιλοξενίας η Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά ο ίδιος ο Σταύρος Αρναουτάκης εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο δεδομένου ότι η εμπλοκή του συνιστά εγγύηση για τη διασφάλιση συγκεκριμένων όρων και συνθηκών.

Μέχρι στιγμής ως προς το γενικό πλαίσιο φέρεται να υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή έστω ανοχής μεταξύ των δημάρχων της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται αντιδράσεις όταν πλέον γίνει γνωστό το πού θα στηθούν οι χώροι αυτοί. 

Ο μόνος, ίσως, από τους δημάρχους που έσπευσε ευθέως να διαχωρίσει τη θέση του, εκφράζοντας ρητώς και κατηγορηματικώς την αντίθεση του να δεχθεί τη λειτουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας εντός του δήμου του, ήταν ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στην συνέντευξη και στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης που απασχόλησε επίσης την σύσκεψη δεδομένης της μεγάλης έλλειψης στους εργάτες γης, στον τουρισμό, στις κατασκευές. Διαβεβαίωσε ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν με τροπολογίες και νομοσχέδια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη μεγάλη χώρα της Αιγύπτου, τόσο σε επίπεδο παράνομης όσο και νόμιμης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες απέναντι της καθώς αποτελεί μεγάλο σταθεροποιητικό παράγοντα σε όλη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μία χώρα που δεν έχει την προσοχή που της αρμόζει, παρά τα προβλήματα της. «Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνει κατά 2,5 εκατομμύρια, κάθε τέσσερα χρόνια προστίθεται μία Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες από όλη την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν έχει φύγει ούτε μία βάρκα από Αιγυπτιακή ακτή τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ έχουν φύγει άλλες απ’ άλλες ακτές, για να μην πω για τον ανατολικό μας γείτονα». Όσο για τη νόμιμη μετανάστευση, ο κ Καιρίδης ανέφερε, με βάση και την συμφωνία που έχει γίνει, «Εμείς θέλουμε να έρχονται με το αεροπλάνο, με διαβατήριο, με ελληνική θεώρηση, να δουλέψουν  με έγκριση των ελληνικών Αρχών και όχι με τις βάρκες».

Νέα “καραβιά” στα νότια της Γαύδου

Την ώρα που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, προήδρευε στη σύσκεψη της Περιφερειας Κρήτης για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών του νησιού, μια ακόμα «καραβιά», έβγαινε νοτίως της Γαύδου, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα ανοικτά της Γαύδου, εντοπίστηκε μια ακόμα βάρκα με μετανάστες. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, συνολικά διασώθηκαν 29 αλλοδαποί 23,5 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο για να μεταφερθούν στην Παλαιόχωρα Χανίων.