Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Το προφίλ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σκιαγραφούν διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από την διακυβέρνηση της χώρας.

«Η υποτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε γίνει κάτι σαν εθνικό σπορ στην Ελλάδα… όμως, μετά την σαρωτική του νίκη στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να είναι αυτός που γελάει τελευταίος», γράφει η MatinaStevis-Gridneffστους NewYorkTimesυπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα αρεσκόταν να υποτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα είναι πρωθυπουργός».

Ο γερμανικός Τύπος συνέχισε και χθες να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένουν οι Έλληνες ένα θαύμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας “Welt”, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, πιθανόν διότι δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες». Το πρόβλημα, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν παρόλα αυτά ένα θαύμα και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βέλγικο Politicoδημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια που ένα κόμμα λαμβάνει αρκετές έδρες, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. «Αυτό», εξηγεί, «δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιο πρώην πρωθυπουργού, μία καθαρή εντολή να προωθήσει το πρόγραμμά του για την περικοπή των φόρων, την προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας».

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε κατά πολύ τα ποσοστά του από τις πρόσφατες ευρωεκλογές και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δεν πρόκειται για το τέλος του Τσίπρα, με δεδομένο μάλιστα ότι είναι ακόμα πολύ νέος».

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδα για εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή αναφέρεται δημοσίευμα του Euractiv. Κάνοντας ένα αναλυτικό προφίλ για τον νέο πρωθυπουργό, o συντάκτης σημειώνει επίσης ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το φιλο-επιχειρηματικό του προφίλ και οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας θα γίνουν εις βάρος των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση.

Σε δεύτερο ρεπορτάζ, το Euractiv αναφέρεται στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή παρέμεινε εκτός Βουλής. Όπως σημειώνει, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, που το 2012 εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές, δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο 3% και κατά συνέπεια δεν εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έστρεψαν την πλάτη τους στους νεοναζιστές που έχουν χάσει την κοινοβουλευτική τους ασυλία, καθώς συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία, το 2013, του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμπληρώνει ο συντάκτης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώην τρομερό παιδί της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει πλέον να επινοήσει εκ νέου τον εαυτό του μετά την ήττα του στις εκλογές» γράφει η Wall Street Journal.

«Το αν ο 44χρονος αριστερός επιστρέψει στις λαϊκιστικές του ρίζες ή αν θα κινηθεί πιο κοντά στην παραδοσιακή κεντροαριστερά θα προσφέρει μια ένδειξη για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η ευρύτερη τάση της αντισυστημικής πολιτικής στην Ευρώπη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας ανέμενε εδώ και καιρό την ήττα του, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται.

Η κοινή γνώμη είχε στραφεί κατά της κυβέρνησής του, κυρίως επειδή απέτυχε να τερματίσει την οικονομική οδύνη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πέτυχε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που έθεσαν οι πιστωτές κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας σε επίπεδα τέτοια, που γονάτισαν την επιχειρηματική και μεσαία τάξη».