Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα καθορίσουν πότε θα γίνει το πρώτο βήμα στη σταδιακή άρση των μέτρων.
Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί στον κόσμο με τηλεοπτικό του μήνυμα.
Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη έχει «κλειδώσει» όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα.
Μητσοτάκης: «Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες»
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε πως δεν πρέπει «να έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς» είναι βέβαιο πως «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.
Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Τι θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου
Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.
Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή.
Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κοροναϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».
Τι θα γίνει με τα σχολεία
«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά, ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Να ανοίξουν τα σχολεία τον Ιανουάριο πρότεινε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος, και μάλιστα με δυνατότητα να γίνονται τεστ.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ανέφερε πως «με απασχολεί πολύ το θέμα των σχολείων, πολλές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν στην τηλεκπαίδευση, όμως το ψυχολογικό τους υπόστρωμα διαταράσσεται σιγά – σιγά. Μιλάμε για τα παιδιά του δημοτικού, η επιστροφή στο σχολείο θα τα βοηθήσει» τόνισε συγκεκριμένα για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, κ. Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.
Την εκτίμηση ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία», εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Νίκος Σύψας, ενώ σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι όσο πιο κοντά στις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο.