Σημαντικά μηνύματα πρόκειται για μία ακόμα φορά να στείλει η Ελλάδα, μέσω της Γαλλίας, προς την Τουρκία.
Ήδη έχει συμφωνηθεί το γαλλικό «Σαρλ Ντε Γκωλ» που θα πλεύσει νότια της Κρήτης, να συνοδεύεται από πλοία και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα συμβάλουν στη διέλευση του αεροπλανοφόρου.
Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» αναμένεται να αποτελέσει μέρος της ομάδας κρούσης, που αποτελεί τη συνοδεία του αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνοδεύεται από δυνάμεις που προέρχονται από «τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα».
Η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει πλεύσει ήδη από την Πέμπτη στη βάση της Τουλόν στη νότια Γαλλία όπου βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Αυτή την εβδομάδα το «Σαρλ ντε Γκωλ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» και τα υπόλοιπα πλοία της ομάδας κρούσης, θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά.
Στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Π.Ν. στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και ύστερα θα συνεχίσει τον πλου του προς τη διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.
Έπειτα, η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει προς την Ελλάδα και το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνεχίσει προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της αποστολής του, που αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στα τέλη του μήνα, θεωρείται από την κυβέρνηση έμπρακτη στήριξη των ελληνικών απόψεων έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στο μεταξύ, ο ρόλος της Ελλάδας, εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος στην ευρύτερη περιοχή, αφού φαίνεται πως Αθήνα και Ριάντ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.
Η συμφωνία έγινε με σκοπό την ενίσχυση της αραβικής χώρας, της οποίας η πετρελαϊκή εταιρεία πρόσφατα επλήγη από πυραύλους.
Η συμφωνία έρχεται μετά τις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ετσι, η Αθήνα απαλύνει τις συμμαχικές ανησυχίες και κάνει μια διευκόλυνση η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.